Jurnalistii TVR Mihai Radulescu si Cornel Mihalache, Sorin Burtea - pana acum membru in CA, Adrian Sobaru si Cristian Topescu se numara printre cei 19 candidati admisi, luni, pentru alegerile prin care angajatii TVR isi vor desemna reprezentantii in viitorul CA. Alte cinci candidaturi - ale unor fosti angajati sau ale unor persoane din afara institutiei - au fost respinse. ​​Angajatii TVR trebuie sa-si desemneze prin vot, saptamana aceasta, reprezentantii in viitorul Consiliu de Administratie. Cu doar cateva zile inaintea alegerilor, o decizie a Comitetului Director condus de Stelian Tanase, ca pentru posturile reprezentantilor angajatilor in CA sa nu poata candida oameni din afara institutiei, continua sa starneasca proteste, mai nou si in interior.

Din informatiile HotNews.ro, in alegerile din TVR si-au depus candidatura:

  • Anghel Florian, Dragos Bocanaciu, Georges Boisnard, Sorin Burtea, Raul Petrica Chesauan, Stelian Damov, Marin Drumcea, Liviu Fetter, Cezar Ion, Silvia Ionescu, Carmen Kleibel, Cornel Mihalache, Gheorghe Militaru, Adrian Valentin Moise, Daniela Moraru, Ion Moraru, Laurentiu-Iordache Nastase, Claudia-Daniela Nicolau, Razvan-Ion Nicolae, Sorin Rada, Mihai Radulescu, Adrian Sobaru, Ion Stavre, Cristian Topescu.
  • Dintre acestia, Stelian Damov, Marin Drumcea, Cezar Ion, Adrian Valentin Moise, Laurentiu-Iordache Nastase au fost respinsi, din informatiile HotNews.ro. Ei sunt fosti angajati TVR sau persoane din afara institutiei, care s-au inscris in pofida deciziei CD de saptamana trecuta, ce impiedica acest lucru.
  • Din informatiile Hotnews.ro, Valentin Nicolau, ales in vechiul Consiliu de Administratie de catre angajati, nu si-a mai depus candidatura. Nicolau nu este angajat TVR

Luni, Comisia de Etica si Arbitraj din TVR a emis o recomandare ce contesta legalitatea si temeinicia deciziei CD de joi, care fusese contestata si de mai multe organizatii de media. Cel putin doi jurnalisti proeminenti ai Televiziunii si unul dintre sindicatele din TVR au contestat la randul lor hotararea. Pana luni si-au depus candidatura, oricum, si persoane din afara TVR, in ideea ca, daca nu le este admisa participarea, hotararea Comitetului Director va putea fi contestata in instanta.

Contactat luni de HotNews.ro, Stelian Tanase a refuzat chiar sa asculte intrebarile, spunand doar ca "nu fac nicio declaratie atat timp cat nu am un mandat deplin".

  • Saptamana trecuta, Comitetul Director condus de directorul interimar Stelian Tanase a decis ca saptamana aceasta sa aiba loc alegerile interne prin care angajatii TVR sa-i desemneze pe cei doi reprezentanti ai lor in viitorul Consiliu de Administratie. CD a decis, totodata, ca la scrutin sa poata candida doar salariati TVR - lucru care nu s-a aplicat pana acum. La precedentele alegeri, Valentin Nicolau, om din afara televiziunii, a fost desemnat in CA de angajati, iar noua decizie a Comitetului condus de Stelian Tanase este privita drept o manevra pentru a impiedica realegerea lui Nicolau in Consiliul de Administratie. Decizia CD a fost criticata aspru, joia trecuta, de mai multe organizatii media, care afirma ca ea este ilegala, iar "conducerea TVR incearca sa elimine vocile independente din Consiliul de Administratie".

Situatia deciziei CD a fost analizata, luni, de Comisia de Etica si Arbitraj din TVR, care a ajuns la concluzia ca hotararea in cauza nu se sustine: "decizia este contestabila in ceea ce priveste legalitatea", "este discriminatorie", "reprezinta o ingradire a drepturilor salariatilor", "a fost luata in conditii lipsite de transparenta" si "este in contradictorie in raport cu logica organigramei SRTV". Decizia Comisiei de Etica si Arbitraj are, insa, doar putere de recomandare si poate fi ignorata de conducerea TVR.

Totodata, doi dintre jurnalistii proeminenti ai Televiziunii publice, Cornel Mihalache si Mihai Radulescu, au confirmat pentru HotNews.ro ca au inaintat contestatii impotriva deciziei CD de saptamana trecuta, lucru pe care, din informatiile HotNews.ro, l-a facut si unul dintre sindicatele din televiziunea publica. Mihai Radulescu a facut acest gest in conditiile in care, dupa cum a confirmat el pentru HotNews.ro, si-a depus candidatura in alegerile pentru CA. La randul sau, Cornel Mihalache - care s-a inscris pe ultima suta de metri in alegeri - a spus ca a depus contestatie pentru ca nu a fost precizat niciun criteriu pentru limitarea optiunilor angajatilor - "de ce se intampla asta, dupa 20 de ani, dupa cazuri precum Liiceanu, Mircea Toma sau Nicolau?" si pentru ca, potrivit legii, oricine poate sa candideze, atat timp cat salariatii il accepta.

Cristi Godinac din partea Federatiei Romane a Jurnalistilor Mediasind a confirmat pentru HotNews.ro ca aceasta organizatie a inregistrat doi candidati - "unul din interior, altul din exterior". Motivul: daca vreo candidatura este respinsa, Mediasind va putea avea calitate procesuala si va putea contesta penal procedura din TVR.

Candidaturile au fost depuse pana luni dupa-amiaza, iar lista finala, dupa eliminarea celor care "nu se incadreaza", a fost finalizata luni seara.