Scandalul declansat pe marginea alegerilor interne din TVR, prin care angajatii urmeaza sa-si desemneze reprezentantii in Consiliul de Administratie, se soldeaza cu actiuni in instanta si reclamatii pentru discriminare. Patru dintre cele cinci persoane carora nu le-a fost admisa candidatura in alegerile din TVR au anuntat, luni, ca vor contesta procedura electorala din TVR, ca vor face reclamatii la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si vor actiona pe cale legala impotriva "abuzului", "ilegalitatii" comise de conducerea televiziunii.

  • Saptamana trecuta, Comitetul Director condus de directorul interimar Stelian Tanase a decis ca saptamana aceasta sa aiba loc alegerile interne prin care angajatii TVR sa-i desemneze pe cei doi reprezentanti ai lor in viitorul Consiliu de Administratie. CD a decis, totodata, ca la scrutin sa poata candida doar salariati TVR - lucru care nu s-a aplicat pana acum. La precedentele alegeri, Valentin Nicolau, om din afara televiziunii, a fost desemnat in CA de angajati, iar noua decizie a Comitetului condus de Stelian Tanase este privita drept o manevra pentru a impiedica realegerea lui Nicolau in Consiliul de Administratie. Decizia CD a fost criticata aspru, joia trecuta, de mai multe organizatii media, care afirma ca ea este ilegala, iar "conducerea TVR incearca sa elimine vocile independente din Consiliul de Administratie". Vezi detalii
  • Luni, Comisia de Etica si Arbitraj din TVR si cel putin doi realizatori ai televiziunii au contestat decizia CD. Tot luni s-au incheiat si inscrierile in concurs: au fost admise 19 candidaturi, iar 5 - toate ale unor persoane din afara institutiei - au fost respinse. Vezi detalii

Patru dintre cei ale caror candidaturi nu au fost admise - Stelian Damov, Marin Drumcea, Adrian Valentin Moise si Laurentiu-Iordache Nastase - au sustinut, miercuri, o conferinta de presa comuna in care au protestat fata de acest abuz si au anuntat ca il vor contesta prin toate mijloacele pe care le au la dispozitie. Al cincilea "respins", Cezar Ion, nu a putut fi contactat pana in momentul publicarii acestui material.

Cei patru au aratat ca decizia Comitetului Director este "ilegala, incalca Legea 41" privind functionarea radioului si televiziunii publice. Ei au spus ca hotararea creeaza o discriminare intre angajatii TVR si potentialii candidati din afara institutiei. Ei au atras atentia ca, in momentul in care vor avea toata documentatia necesara, vor sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si vor contesta in instanta procedura din TVR.

Ei au aratat, totodata, ca decizia Comitetului Director se refera si la desfasurarea procesului electoral intern din TVR, care, insa, este o chestiune ce intra in atributiile biroului electoral. Fapt pentru care, potrivit contestatarului Stelian Damov, "tot procesul actual, incepand de luni cand s-au incheiat inscrierile si a inceput campania, e nul de drept, nu are suport juridic".

La conferinta a participat si Cristi Godinac de la Federatia Romana a Jurnalistilor Mediasind, potrivit caruia:

  • "Din punctul nostru de vedere s-a petrecut un grav abuz, conducerea televiziunii a limitat dreptul angajatilor (...) Unii membri ai Comitetului Director, in frunte cu directorul Stelian Tanase, au incalcat Legea 41. Acest abuz in functie are conotatii penale si tragem un semnal de alarma parlamentarilor (care ar gira situatia - n.red.) ca se fac complici la fapte penale. Vom depune plangeri penale, actiuni in instanta, vom sesiza organizatiile internationale la care suntem asociati. Ce s-a intamplat in TVR e ridicol, ilegal".