Narcisa Iorga, membru CNA, a propus, miercuri, ca forul audiovizual sa ia o pozitie clara in privinta implicarii politice a posturilor si realizatorilor de televiziune, pornind de la o monitorizare pe primele doua saptamani din acest an, in special pentru emisiunile politice de la Antena 3, B1 TV si Romania TV, dupa cum a declarat ea pentru HotNews.ro. Membrilor CNA le-a trebuit, insa, aproape o ora doar ca sa decida daca sa discute sau nu aceasta propunere, lucru care ar urma sa se intample intr-o sedinta viitoare. Iorga a spus ca a facut aceasta propunere pornind de la emisiunea "Sinteza Zilei" de marti seara, in care au fost atacati din nou, "dincolo de limitele bunului simt", "basistii" din presa si pentru care ea precizeaza ca, separat, se autoseziseaza.

  • In emisiunea respectiva au fost atacati din nou mai multi jurnalisti, dar si alte persoane plasate de Antena 3 in tabara "basistilor". In emisiune au fost folosite imagini pe care postul le-a folosit si in trecut - de ex., imagini cu Ion Cristoiu in platoul Sinteza Zilei/in interviurile cu Traian Basescu de la B1, sau cele cu jurnalista Andreea Pora mancand sau certandu-se cu Mircea Dinescu - dar peste ele au suprapus comentarii si insulte scrise si sunete de animale.

Narcisa Iorga, pentru HotNews.ro:

  • Pornind de la emisiunea Sinteza Zilei din 14 ianuarie, am propus ca CNA sa ia o atitudine in timp cat mai scurt de la producerea unor derapaje extraordinare, asa cum percep eu ca au fost cele din emisiunea amintita de la antena 3. Personal consider ca implicarea politica peste masura a realizatorilor, respectiv a posturilor de televiziune trebuie oprita, dincolo de principiile libertatii de exprimare sau libertatii de opinie. Faptul ca peste imaginile unor persoane publice s-au suprapus mugete demonstreaza ca s-a depasit orice limita din punctul de vedere al bunului simt. Nu mai vorbim despre niciun fel de libertate de exprimare sau libertate de opinie."

Ea a spus ca a propus sa CNA sa ia o pozitie clara pornind de la o monitorizare pe primele doua saptamani ale anului, pentru emisiunile politice nu doar de la Antena 3, ci si de la B1 TV si Romania TV. "Am ales cele trei pentru a avea o imagine foarte clara a derapajelor, unde se produc ele si in ce masura", situatia fiind grava "cu atat mai mult cu cat suntem abia la inceputul anului electoral 2014".

Aproape o ora le-a trebuit, insa, membrilor CNA sa decida daca sa discute sau nu subiectul intr-o sedinta viitoare. Timp in care, pe langa accentul pe subiectul politic propus de Narcisa Iorga, au aparut si alte propuneri referitoare la subiectele care sa fie acoperite de pozitia CNA.

In cele din urma, votul a fost unul pozitiv, la limita. Pentru au votat sase membri - numarul minim necesar pentru ca decizia sa treaca: Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Vasile Buda, Laura Georgescu. Potrivit Narcisei Iorga, impotriva au votat Christian Mititelu si Radu Calin Cristea, in timp ce Valentin Jucan, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu au lipsit.

Potrivit Narcisei Iorga, votul a fost ca propunerea sa fie discutata dupa pauza de pranz, "dar pauza n-a mai fost", iar Iorga a propus la final ca membrii CNA sa faca propuneri pe e-mail si sa discute din nou subiectul saptamana viitoare.

Iorga a precizat ca, separat de aceasta propunere, face o autosesizare in legatura cu editia din 14 ianuarie a emisiunii "Sinteza zilei".