Realizatorii TVR Cornel Mihalache si Mihai Radulescu, cei care au castigat alegerile de vineri prin care angajatii televiziunii si-au desemnat reprezentantii in Consiliul de Administratie, au aflat, duminica seara, ca rezultatele lor au fost invalidate. Motivul: regulamentul cerea ca ei sa depuna "cazier judiciar", in loc de certificat de cazier, iar cei doi, neavand cazier, nu l-au depus si nici nu au putut obtine de la politie, in zilele libere de sfarsit de saptamana, certificatul de cazier. Candidatii aflati pe locurile 3-4, cu jumatate din voturile obtinute de Mihalache si Radulescu, anume Liviu Fetter si Sorin Burtea, au depus insa "cazierul" solicitat de regulamentul alegerilor si, astfel, se afla in fruntea listei cu rezultatele validate.

  • Cornel Mihalache si Mihai Radulescu, au obtinut cele mai multe voturi in alegerile interne prin care angajatii Televiziunii publice si-au desemnat cei doi reprezentanti in viitorul Consiliu de Administratie, alegeri ce au avut loc vineri. Ei au castigat aproape 600 de voturi fiecare, in timp ce urmatorii doi clasati, Liviu Fetter (directorul Departamentului Utilitare) si Sorin Burtea (realizator si membru in ultimele Consilii de Administratie), au obtinut mult mai putin: in jur de 300 fiecare.

Rezultatele finale au fost anuntate duminica, dupa solutionarea contestatiilor. Si Mihalache, si Radulescu contestasera prevederile din regulamentul alegerilor, care ii obligau sa declare pe proprie raspundere ca nu au cazier judiciar, iar "ulterior" sa prezinte cazierul (sic!). Dupa victoria de vineri, cei doi au incercat sa obtina de la politie certificat de cazier, dar, fiind sfarsit de saptamana, nu au avut de unde sa-l obtina.

Ei au informat Biroul Electoral Central din TVR in legatura cu aceasta neregula si cu altele, insa contestatiile lor nu au avut succes. Drept urmare, BEC a decis, duminica seara, ca rezultatele obtinute de opt candidati - inclusiv Mihalache si Radulescu, dar si Cristian Topescu sau Adrian Sobaru - sa fie invalidate din motiv ca respectivii nu au depus cazier, conform regulamentului de desfasurare a alegerilor. Lista rezultatelor finale validate este condusa de Liviu Fetter (308 voturi) si Sorin Burtea (303 voturi).

Mihai Radulescu si Cornel Mihalache au spus pentru HotNews.ro ca vor contesta aceasta "aberatie", incepand de luni. Mihai Radulescu, pentru HotNews.ro:

  • "Eu maine dimineata ma voi prezenta la Comitetul Director cu certificatul de cazier - certificat pe care mi l-au cerut expres, prin mail, abia azi, duminica, in zi nelucratoare pentru politie - si cu o contestatie catre acest Comitet Director de a-si recunoaste eroarea facuta prin conditiile puse de regulament si de a indrepta aceasta decizie complet scandaloasa a BEC. Acest Birou Electoral nu avea nicio baza legala sa ia o asemenea decizie. Nicaieri nu spune ca trebuie sa recurga la sanctiunea de a descalifica pe candidati, cata vreme nu li s-a cerut pana acum decat o declaratie pe proprie raspundere. E un motiv derizoriu, de fapt un pretext de a elimina candidatii alesi de majoritatea salariatilor si care ascunde cu totul alte motive. In caz ca nu se indreapta lucrurile, vom merge mai departe in justitie, vom depune sesizari la Avocatul Poporul si la Comisia de Cultura. E un drept care nu mi s-a incalcat mie, ci majoritatii salariatilor. Nu poti sa ignori vointa a 1200 de oameni, in loc sa-ti indrepti propria culpa, de a fi formulat conditii complet aberante pentru alegeri".

Si Mihalache, si Radulescu protestasera la inceputul saptamanii fata de o decizie a Comitetului Director condus de Stelian Tanase ca in aceste alegeri sa nu poata candida persoane din afara TVR, fiind blocata, astfel, o posibila candidatura a lui Valentin Nicolau, fost sef al televiziunii care a reprezentat angajatii in ultimul CA.

  • La TVR trebuie numit, in perioada imediat urmatoare, un nou Consiliu de Administratie, dupa ce precedentul, condus de Claudiu Saftoiu, a fost demis prin decizia de la sfarsitul anului trecut a Parlamentului, de a respinge raportul de activitate pe 2012. In prezent, director intermar la TVR este Stelian Tanase. Din CA-ul TVR trebuie sa faca parte doi reprezentanti ai angajatilor, alaturi de alti 11 membri, reprezentanti ai Parlamentului (nominalizati de grupurile parlamentare), ai guvernului si presedintiei.

UPDATE Comunicatul TVR:

Biroul Electoral Central din cadrul SRTv a validat rezultatul alegerilor reprezentantilor salariatilor in Consiliul de Administratie al SRTv

Biroul Electoral Central din cadrul SRTv a validat duminica, 19 ianuarie 2014, rezultatul alegerilor pentru desemnarea reprezentantilor salariatilor in Consiliul de Administratie al SRTv, desfasurate vineri 17 ianuarie 2014.

Astfel, Biroul Electoral Central a validat rezultatele finale, dupa cum urmeaza:

Liviu Fetter - 308 voturi, Sorin Burtea - 303 voturi, Dragos-Ion Bocanaciu - 242 de voturi, Sorin Rada - 179 de voturi, Ion Stavre - 139, Florian Anghel - 67 de voturi, Carmen Kleibel - 52 de voturi, Georges Felix Boisnard - 43 de voturi, Razvan-Ion Niculae - 42 de voturi, Claudia-Daniela Nicolau - 35 de voturi, Raul-Petrica Chesauan - 14 voturi.

In urma procesului de votare desfasurat vineri, 17 ianuarie 2014, au fost inregistare urmatoarele rezultate: Anghel Florian - 67 de voturi, Bocanaciu Dragos-Ion - 242 de voturi, Boisnard Georges Felix - 43 de voturi, Burtea Sorin - 303 voturi, Chesauan Raul-Petrica - 14 voturi, Fetter Liviu-Gabriel - 308, Ionescu Silvia - 15 voturi, Kleibel Carmen - 52 voturi, Mihalache Cornel - 598, Militaru Gheorghe - 107, Moraru Daniela - 81, Moraru Ion - 29 de voturi, Nicolau Claudia-Daniela - 35 de voturi, Niculae Razvan-Ion - 42 de voturi, Rada Sorin - 179 de voturi, Radulescu Mihai - 584 de voturi, Sobaru Adrian-Ion - 60 de voturi, Stavre Ion - 139 de voturi, Topescu Cristian-George - 164 de voturi.

Pana in data de 19 ianuarie 2014, ora 20,00, urmatorii candidati nu au depus cazierul judiciar conform art.6, alin. (1) din Regulamentul privind organizarea si desfasurarea alegerilor reprezentantilor salariatilor pentru Consiliul de Administratie al SRTv: Silvia Ionescu, Cornel Mihalache, Gheorghe Militaru, Daniela Moraru, Ion Moraru, Mihai Radulescu, Adrian Sobaru, Cristian Topescu.

Articolul 6, alin. (1) din Regulamentul privind organizarea si desfasurarea alegerilor reprezentantilor salariatilor pentru Consiliul de Administratie al SRTv prevede urmatoarele: "Poate candida orice persoana, salariata a SRTv, pe baza unei solicitari scrise adresate Biroului Electoral Bucuresti sau Birourilor Electorale Teritoriale (pentru Studiourile Teritoriale) insotita de o scrisoare de motivatie, un Curriculum Vitae detaliat, o declaratie pe proprie raspundere ca nu a facut politie politica si ca nu a facut parte din structurile de politie politica ale regimului, comunist si ca nu are cazier judiciar, sub rezerva prezentarii ulterioare a cazierului judiciar, pana la momentul validarii rezultatelor finale, respectiv duminica 19 ianuarie 2014, ora 20.00".