Comisia Europeana a declansat o investigatie antitrust in privinta acordurilor de difuzare a filmelor incheiate de mari studiouri americane, ca Twentieth Century Fox si Warner Bros., cu mari furnizori de televiziune pay TV din Europa, precum BSkyB din Marea Britanie si Canal Plus din Franta, relateaza broadbandtvnews.com, citat de Mediafax.

Potrivit broadbandtvnews.com, lansarea acestei investigatii a fost anuntata de Joaquin Almunia, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar european pentru concurenta.

Ancheta vizeaza mari furnizori de televiziune pay TV (ale caror programe pot fi receptionate cu plata, n.r.), respectiv BSkyB din Marea Britanie, Sky Italia din Italy, Canal Plus din Franta, Sky Deutschland din Germania si DTS (operat sub brandul Canal Plus) din Spania.

Investigatia implica si cateva studiouri majore de film din SUA: Twentieth Century Fox, Warner Bros., Sony Pictures, NBCUniversal si Paramount Pictures.

Potrivit unui comunicat de presa al Comisiei Europene, Comisia va investiga in mod special modul in care aceste televiziuni actioneaza pentru a proteja difuzarea serviciilor lor peste granitele tarilor in care functioneaza - de exemplu, prin refuzarea potentialilor abonati din alte state membre sau prin blocarea accesului la programele lor in cazul persoanelor din alte tari.

Filmele celebre sunt licentiate de studiourile americane, care acorda drepturile de difuzare unor televiziuni pay-TV, in regim de exclusivitate si pentru anumite teritorii. Aceste drepturi sunt in general acordate unui singur radiodifuzor pay-TV din fiecare stat membru (sau pentru un numar restrans de state membre in care este folosita aceeasi limba).

Comisia va examina daca drepturile de difuzare pe satelit si prin intermediul platformelor online, acordate de studiourile americane de film unor radiodifuzori europeni majori, ar putea incalca drepturile teritoriale de transmisie, fapt care ar putea determina declansarea unei proceduri de infringement, in conformitate cu articolul 101 din Tratatul de functionare al Uniunii Europene.

Investigatia a fost declansata dupa ce, in octombrie 2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca toate contractele de exclusivitate teritoriala privind retransmisia meciurilor de fotbal incalca dreptul Uniunii, fiind contrare reglementarii privind libera circulatie a serviciilor.

Potrivit CJUE de la Luxemburg, refuzarea dreptului telespectatorilor Premier League din Anglia de a urmari meciurile cu ajutorul unor echipamente de receptie prin satelit provenite din strainatate este contrara dreptului european.

Curtea de Justitie a UE a fost solicitata sa se exprime intr-un caz ce opunea proprietarii unor localuri din Marea Britanie detinatorului drepturilor TV, Football Association Premier League (FAPL).

Proprietarii unor localuri foloseau cartele de decodor din Grecia, achizitionate la un pret mai mic decat cel de pe piata britanica, pentru a le oferi clientilor lor transmisiile TV ale meciurile din Premier League. Considerand ca astfel de activitati aduc atingere exclusivitatii drepturilor de difuzare televizata si valorii acestor drepturi, FALP a incercat sa obtina interzicerea acestora pe cale judiciara.

Insa Curtea a constatat "ca o legislatie nationala care interzice importul, vanzarea si utilizarea de cartele de decodor straine incalca libera prestare a serviciilor si nu poate fi justificata nici in raport cu obiectivul protectiei drepturilor de proprietate intelectuala, nici prin obiectivul incurajarii prezentei publicului pe stadioanele de fotbal".