Posturile de televiziune si radio ar urma sa fie obligate sa ia masuri precum introducerea unei intarzieri intre semnalul de studio si cel transmis catre telespectatori, in cazul transmisiunilor in direct, altele decat cele informative. Intarzierea are drept scop sa le permita posturilor sa previna difuzarea unor scene sau exprimari ce contravin regulilor referitoare la protectia minorilor si a demnitatii umane, precum insultele intre invitati, acuzatii nesustinute de dovezi sau caftelile din studio. Astfel, posturile nu ar mai putea veni la CNA sa spuna ca au difuzat derapaje de limbaj sau de alta natura din cauza unor "accidente" ce tin de transmisia in direct. CNA a discutat, marti, un proiect de decizie in acest sens, dar a amanat votul pentru sedinta de joi.

Decizia, care va fi votata cel mai probabil joi, urmeaza sa fie supusa dezbaterii publice timp de 30 de zile, inainte de a fi inclusa efectiv in Codul Audiovizual.

Prevederea adoptata de CNA spune ca in transmisiunile in direct, altele decat cele informative, "radiodifuzorii vor asigura folosirea oricaror mijloace la dispozitia lor, inclusiv delay, astfel incat sa previna difuzarea unor scene, expresii sau comportamente care contravin dispozitiilor prezentului Cod privind protectia minorilor si a demnitatii umane".

Propunerea initiala de modificare a Codului prevedea un "delay" de 90-120 de secunde intre semnalul de studio si cel transmis. Mai multi membri CNA au contestat, insa, introducerea unui astfel de interval in proiectul de decizie. Potrivit sefei CNA, Laura Georgescu, si altor membri CNA, posturile au si acum posibilitatea de a introduce acest delay, de 4-5 secunde, posibilitate la care apeleaza in foarte rare cazuri.