Consiliul Concurentei recomanda CNA revizuirea principiul "Must-Carry": Numărul canalelor de televiziune cărora li se aplică acest regim ar trebui redus

de CP     HotNews.ro
Luni, 3 februarie 2014, 13:50 Economie | Media & Publicitate


Consiliul Concurenţei recomandă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) revizuirea legislaţiei în domeniu, astfel încât principiul must-carry să fie aplicat pe baze de neutralitate tehnologică, adică indiferent de modalitatea de retransmitere a programelor: prin cablu sau prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH) şi nu doar operatorilor prin cablu aşa cum se procedează în prezent, se arata intr-un comunicat al consiliului.

De asemenea, Consiliul consideră că acest statut ar trebui acordat doar acelor canale al căror conţinut global are caracter de interes general (canalele publice, serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte). Acest statut poate fi acordat şi canalelor private doar în măsura în care se consideră strict necesar în vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc) şi în măsura în care acestea deţin cote de audienţă adecvate. Ca urmare, numărul canalelor de televiziune cărora li se aplică regimul must-carry ar trebui redus (ţinând cont şi de apropiata introducere a televiziunii digitale), iar statutul ar trebui acordat în urma unei proceduri competitive. În acest fel, CNA va asigura, într-o manieră transparentă, respectarea criteriilor predefinite şi stipulate în caietul de sarcini, de către toţi radiodifuzorii interesaţi de obţinerea statutului must-carry.


Recomandările au fost făcute în urma investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei, în 2012, privind posibila încălcare a Legii Concurenţei de CNA prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru distribuitorii de programe televiziune.

În 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a emis decizia nr. 72 care prevede că ,,lista must-carry este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)”.

Principiul „must carry” este reglementat în art. 82 din Legea Audiovizualului și prevede că „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2814 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  chiar ma intrebam cand or sa o facat (Luni, 3 februarie 2014, 13:55)

  clarice [utilizator]

  Vor urma presiuni pentru ca B1 TV sa nu mai faca parte din grila furnizorilor de cablu.
  • +3 (3 voturi)    
   la pachet cu latrinele (Luni, 3 februarie 2014, 17:28)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui clarice

   asa ar fi corect
 • +6 (8 voturi)    
  si Nasul TV (Luni, 3 februarie 2014, 15:00)

  Nichi [utilizator]

  Vor să elimine televiziunile care sunt contra lor, B1 TV, Naşul TV. Halal ţară. Unde să plecăm cu toţii? Şi-aşa marea majoritate a populaţiei este dezinformată, pentru că se uită la A3, TVR. Până şi posturile de radio au fost politizate. Ex. Radio Craiova începând cu noua grilă sau de când au un nou manager. Nu mai preia stirile de la Radio Bucureşti. Transmit câteva ştiri locale numai ce le convine lor. Politicienii de dreapta care or fi ăia, unde sunt? Nu zic nimic. Ar trebui să bată uliţele la pas să explice oamenilor ce şi cum. Dar nu se arată nimeni. De unde să ştie nea Ion şi tanti Maria ce e politica, ce este economia şi multe altele? De la minciunile care le văd la unele televiziuni? Trebuie explicat oamenilor ca să înţeleagă pentru că altfel ne ducem în prăpastie definitiv.
 • +1 (3 voturi)    
  presa nu trebuie ingradita (Luni, 3 februarie 2014, 18:17)

  mirceaom [utilizator]

  Prin restrangerea listei must-carry se urmareste eliminarea unor posturi TV indezirabile puterii. Dreptul cetatenilior romani si totodata europeni la informatie este grav afectat. Peste trei sferturi din presa este favorabila puterii. Putinele posturi TV care inca mai critica puterea au probleme la difuzare.
  O astfel de masura de descurajare a presei libere NU ESTE BINEVENITA.
  Pentru bunul mers al lucrurilor in tara presa libera trebuie incurajata.
 • 0 (2 voturi)    
  Cum e sa-ti bati joc de LEGE? (Luni, 3 februarie 2014, 19:29)

  alex4321 [utilizator]

  LEGEA spune ca:

  Cablistii sunt obligati sa transmita Minim 25% dintre

  canalele free ..

  Iar Consiliul Concurentei si CNA-ul ISI BAT JOC

  de Legea Audiovizualului

  vrand sa se transmita "mai putin de 25%" dintre

  aceste canale

  (adica sa cenzureze Nasul TV caci de el e vorba asta dupa ce au inchis ilegal Taraf TV, DDTV si OTV si au incercat si cu Realitatea)


  Cum e sa-ti bati joc de LEGE, mai astia, CNA si ConsC?


  Explicatie :
  ============================
  Este cat se poate de clar ca in contextul legii

  "IN LIMITA A 25%" are sensul de

  "IN LIMITA MININA DE 25%"

  pentru ca daca am citi ca ar insemna de

  "PANA LA 25%" adica "INTRE 0% la 25%"

  legea n-ar mai avea nici un sens
  ============================

  Art. 82 din Legea Audiovizualului și prevede că „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență".

  =============================
  Rog Procuratura si DNA sa se autosesizeze pentru:
  1. Incalcarea Art. 82 din Legea Audiovizualului

  2. Incalcarea Constitutiei

  "Art 30:

  2) Cenzura de orice fel este interzisă.

  si

  (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată."

  Ori daca esti scos de pe cablu si/sau satelit

  esti Suprimat caci nu exista alt mijloc de distributie in

  prezent....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by