Senatorii au adoptat, marti, proiectul de lege pentru modificarea Legii de organizare si functionare a TVR si a radioului public, proiect ce permite celor doua institutii sa constituie persoane juridice asa incat sa poata difuza programe romanesti in strainatate, potrivit Agerpres. Proiectul fusese trimis spre reexaminare de catre Traian Basescu, in toamna anului trecut, dar Comisia de Cultura din Senat a votat saptamana trecuta sa propuna respingerea cererii presedintelui.

Potrivit Agerpres, proiectul de lege a fost adoptat marti cu 114 voturi pentru, 13 impotriva si o abtinere.

El prevede ca bugetul de stat asigura finantarea necesara producerii si difuzarii emisiunilor radiofonice si de televiziune adresate strainatatii, inclusiv prin intermediul persoanelor juridice infiintate sau in cadrul carora SRR sau SRTv dispun de calitatea de actionar sau asociat. Totodata, proiectul precizeaza ca SRR si SRTv pot infiinta persoane juridice de drept privat cu sau fara scop lucrativ, cu avizul comisiilor parlamentare de cultura ale Senatului si Camerei.

In toamna, presedintele Basesescu a transmis proiectul spre reexaminare, el ridicand semne de intrebare privind efectele acestei initiative, referindu-se indeosebi la posibilitatea ca aceste institutii sa poata achizitiona parti sociale sau actiuni in societati comerciale existente si de a dobandi calitatea de asociati in cadrul unei persoane de drept privat deja existenta.

Vezi forma adoptata de Camera Deputatilor in urma reexaminarii