Asociatia Jurnalistilor Romani din SUA si Canada se alatura initiativei societatii civile romanesti de aparare a libertatii presei din Romania si condamna decizia CNA de a amenda cu 70.000 RON postul B1 TV pentru "delicte de opinie" contrare clasei politice, considerand-o "o incercare de reducere la tacere a jurnalistilor romani cu opinii diferite de cele ale puterii", potrivit unui comunicat al asociatiei remis HotNews.ro.

Dupa ce luni ActiveWatch a calificat drept abuziva decizia CNA de saptamana trecuta, prin care B1 TV a primit o amenda de 70.000 de lei in principal pentru emisiunile lui Robert Turcescu, alte patru organizatii neguvernamentale au luat pozitie, marti, in acest caz. Freedom House Romania, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social si Centrul Roman pentru Politici Europene au transmis la randul lor un "apel pentru apararea libertatii de exprimare si a libertatii presei in Romania", in care "condamna public" decizia CNA.

Comunicatul transmis de North American Romanian Press Association (NARPA):

Asociatia Jurnalistilor Romani din SUA si Canada raspunde apelului societatii civile din Romania si se raliaza demersului pornit de aceasta pentru sustinerea presei libere si apararea libertatii de exprimare in Romania.

Condamnam in termeni categorici decizia CNA de a amenda cu 70.000 RON postul B1TV pentru "delicte de opinie" contrare clasei politice corupte si consideram aceasta decizie o incercare de reducere la tacere a jurnalistilor romani cu opinii diferite de cele ale puterii.

Amendarea opiniilor jurnalistului Robert Turcescu care a spus ca, prin votul din "martea neagra" de a avea o supraimunitate, "parlamentarii au pus la cale practic o lovitura de stat, au amputat Codul Penal ridicandu-se deasupra legilor", reprezinta un abuz de putere care nu este permis intr-un stat democratic.

"Imunitate parlamentara" exista si in Statele Unite, insa aceasta este limitata strict la declaratiile politice si vot.

In fara unor astfel de abuzuri evidente, presa are nu numai dreptul dar si obligatia de a informa opinia publica despre actiunile clasei politice. Destinele unui tari si ale cetatenilor ei sunt in mainile acestor politicieni, din acest motiv este important pentru populatie sa stie ce se intampla.

Prin faptul ca CNA a penalizat cu doar 50.000 RON atacurile la persoana si hartuirea mediatica practicate de postul Antena3 impotriva unor jurnalisti care critica puterea, actiuni care nu au nimic de-a face cu jurnalismul, iar "delictul de opinie" a fost sanctionat de aceeasi institutie cu 70.000, aceasta institutie a creat o premiza pentru ingradirea libertatii de gandire si expresie a institutiilor si a persoanelor din Romania.

Ne exprimam, de asemenea, ingrijorarea pe aceasta cale si fata de amenintarile pe care le primesc jurnalistii ce chestioneaza alesii de la diferite nivele. Ne referim aici inclusiv la amenintarea facuta recent de Gheorghe Bunea-Stancu, presedintele consiliului judetean Braila, care i-a spus unei jurnaliste ca-i da "picioare-n gura" pentru ca i-a pus o intrebare incomoda.

Facem pe aceasta cale un apel politicienilor din Romania sa lase jurnalistii sa isi faca datoria pentru a informa populatia despre ce se intampla in tara.

Incurajam totodata jurnalistii din Romania sa nu se lase intimidati de acesti politicieni corupti ci sa continue sa vesteasca adevarul si sa isi exprime ideile. Dat fiind ca nici un om nu detine adevarul absolut, numai pluralismul ideilor conduce la gasirea celei mai bune solutii.

Nu in ultimul rand, apelam la confratii romani din tara sa nu tolereze astfel de abuzuri din partea politicienilor ci sa ia atitudine si sa se informeze din surse alternative despre ceea ce se intampla.

Din pozitia de presa de limba romana din Statele Unite si Canada, ne vom implica activ in a-i informa pe romanii din aceasta zona a lumii despre abuzurile de putere ale autoritatilor de la Bucuresti.

Dat fiind situatia creata si atacul de nepermis impotriva jurnalistilor nealiniati puterii, ne vom coaliza cu alte organizatii romano-americane pentru a informa autoritatile si publicul american despre recentele atacuri impotriva libertatii presei si libertatii de exprimare din Romania.

Felicitam societatea civila din Romania pentru acest demers si ii asiguram atat pe ei cat si pe jurnalistii ce vor sa fie liberi ca nu sunt singuri in apararea valorilor democratice in Romania.

Marian Petruta - Presedintele North American Romanian Press Association (NARPA)