Scandal la CNA. Amenda de 70.000 de lei data B1 TV din cauza lui Robert Turcescu a fost mentinuta. Sedinta a fost intrerupta din cauza unui semn: "8 membri CNA pun in lanturi presa libera"

de C. Ionescu     HotNews.ro
Marţi, 18 februarie 2014, 11:42 Economie | Media & Publicitate


Protestul lui Valentin Jucan
Foto: Hotnews
CNA a mentinut, marti, amenda de 70.000 de lei data B1 TV pentru mai multe emisiuni de la sfarsitul anului trecut, inclusiv o emisiune a lui Robert Turcescu in care se vorbea despre atacuri la statul de drept in martea neagra din decembrie. Trei membri CNA cerusera rediscutarea acestei amenzi si a amenzii de 50.000 de lei data in aceeasi zi postului Antena 3, in cazul emisiunii "Sinteza zilei" in care erau batjocoriti mai multi jurnalisti. Discutiile despre cazul Antena 3 au inceput la scurt timp dupa votul pentru B1, dar s-au intrerupt in conditiile in care sapte membri - dintre cei opt cei acuzati de Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea ca formeaza o "majoritate politica" in CNA - au parasit sala si au anuntat o conferinta de presa la ora 13.00. Ei au plecat intempestiv dupa ce Valentin Jucan a pus un semn pe birou ce acuza ca opt membri ai Consiliului pun in lanturi presa libera.

 • CNA a amendat, pe 6 februarie, postul B1 TV cu 70.000 de lei pentru mai multe emisiuni din noiembrie si decembrie 2013 - una a lui Robert Turcescu despre "martea neagra" din Parlament, o alta in care era intervievat Dan Puric si inca doua despre procesul in cazul Elodia. Motivul principal pentru propunerea de amenda, venita din partea presedintelui CNA Laura Georgescu, a fost emisiunea despre "martea neagra", dar apoi CNA a insistat ca toate emisiunile au contat - desi cele legate de cazul Elodia au fost puse sub acoperirea acestei amenzi dupa ce ea fusese votata de consiliu. Mai multe ONG-uri au luat pozitie de atunci, aratand ca B1 este sanctionat pentru "delict de opinie".
 • In aceeasi sedinta din 6 februarie, Antena 3 a primit o amenda de 50.000 de lei pentru o singura emisiune "Sinteza zilei", din ianuarie, in care erau batjocoriti mai multi jurnalisti. Amenda a fost data dupa ce cazul a fost discutat in trei sedinte separate ale CNA. Vezi detalii aici.

Cazurile au fost readuse pe masa consiliului la propunerea a trei membri - Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea - care au cerut rediscutarea lor deoarece, in opinia lor, pe 6 februarie au fost incalcate articolele din codul etic al CNA referitoare la criteriul neutralitatii politice, cel al impartialitatii si cel al nediscriminarii in deciziile forului audiovizual. Vezi detalii despre motivatie aici

In prima parte a sedintei de marti, timp de o ora si jumatate membrii CNA au discutat despre "impartirea politica" din Consiliu - idee sustinuta de unii, contestata de altii. Narcisa Iorga a propus rediscutarea la pachet a celor doua amenzi, insa Laura Georgescu s-a opus, iar discutia s-a concentrat, la inceput, pe cazul B1, divagand ulterior spre acuzatii de partizanat politic si de "ipocrizie" la vot, despre decizii motivate politic si despre felul cum se manifesta unii membri CNA in dezbaterea politica, in afara institutiei.

In cele din urma, singura propunere de sanctionare pentru B1 - o somatie - a venit din partea Narcisei Iorga. Pentru somatie au votat doar Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea, in timp ce ceilalti sapte membri prezenti s-au opus.

Imediat, Valentin Jucan a pus pe masa, in fata sa, un semn in care arata ca presa libera "a fost pusa in lanturi" de opt membri CNA (vezi foto). Discutiile despre cazul Antena 3 au inceput cu o incercare a reprezentantei Antenelor la Consiliu de a expune un punct de vedere, dar cei sapte membri din "majoritatea politica" (de la sedinta a lipsit membrul Viorel Vasile Buda) acuzata de "minoritatea celor trei" au parasit sala.


Din discutiile de la CNA

Narcisa Iorga
a explicat motivarea cererii de rediscutare a amenzilor:
 • Solicitarea noastra de rediscutare impreuna a celor doua sanctiuni aplicate posturilor B1 si Antena 3 [tine de faptul ca] sanctiunile sunt disproportionate in raport cu abaterile inregistrate de monitorizare. Daca in cazul B1 s-a discutat despre opinia lui Robert Turcescu despre ce s-a intamplat in martea neagra si acea fraza rostita de Mihail Neamtu care intr-adevar are continut indecent, in cazul Antena 3 a fost o emisiune intreaga in care s-au facut atacuri josnice la mai multe persoane publice. (...) Din punctul nostru de vedere, B1 este discriminat din cauza unei opinii care nu convine acestui Consiliu.

Laura Georgescu a spus ca cele doua cazuri trebuie rediscutate separat deoarece, in cazul B1, este vorba despre patru emisiuni luate in considerare pentru amenda, in timp ce la Antena 3 e vorba despre o singura emisiune:
 • Nu sunt emisiuni ale aceluiasi difuzor, nu au fost discutate in oglinda.

Narcisa Iorga, propunand somatie pentru B1 TV - asa cum un membru CNA propusese initial somatie pentru Antena 3, in cazul amenzii sancionate in cele din urma cu 50.000 de lei:
 • Nu ma refer la punerea in oglinda a celor doua posturi dupa sanctiuni, ci la punerea in oglinda a celor doua sactiuni (...) cum e tratat un post si cum e tratat celalalt. (...) B1 TV consider ca ca a avut o sanctiune absolut nedreapta (...) in comparatie cu antena 3 care a primit o amenda de 50.000 de lei dupa trei runde de discutii

Laura Georgescu a aparat ideea ca este vorba despre doua cazuri total diferite si ca la B1 s-a tinut cont si de emisiunea despre cazul Elodia si interviul cu Dan Puric, in care acesta vorbea despre "banda de mafioti" care conduce tara:
 • S-a vorbit de "delict de opinie". nu am facut nimic altceva decat sa aplicam legea
 • Sunt un om in aceasta tara si am drepturi ca orice alt om. (...) Am dorinta ca in ziua de Craciun sa nu fiu etichetata (...) nu m-am asemuit cu "banda de mafioti" (...) am dorinta ca in ziua de Craciun mesajul sa fie corect dat
 • (replica lui Florin Gabrea: Afirmatiile dlui Puric, care reprezinta tot libertatea de opinie, nu m-au afectat. "Statul mafiot" nu ma atinge, nu ma afecteaza."

Fragmente din discutiile de la CNA

 • Christian Mititelu: Aceasta dramuire la nivelul unei sanctiuni date intr-o zi nu cred ca e rezonabila. Daca ne uitam la o perioada mai lunga de timp, cred ca este un echilibru in ceea ce facem
 • Christian Mititelu: Cred ca suntem supusi la presiuni inacceptabile, presiuni politice si (...) cred ca ar trebui sa le semnalam si noi.
 • Christian Mititelu: Ce-i interesant ca acest gen de argument (referirile Narcisei la faptul ca membri CNA, inclusiv Mititelu, au lucrat la BBC sau Europa Libera) e apoi preluat de Revista 22, ca apoi sa-l aud pe presedintele tarii ca foloseste aceleasi argumente intr-o discutie televizata cu Robert Turcescu.
 • Radu Calin Cristea: A existat o majoritate cu o anumita componenta care a votat pe B1 si o alta majoritate cu o alta componenta care a votat pe Antena 3
 • Rasvan Popescu: Cand e vorba de sanctiuni acordate, dupa parerea mea, din principiu, daca nu se descopera chestiuni semnificative care ne-au scapat la prima abordare nu cred ca trebuie sa revenim asupra sanctiunii, pentru ca ne vulnerabilizam in cazul unui proces cu radiodifuzorul
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5484 vizualizari

 • -33 (37 voturi)    
  hmmm (Marţi, 18 februarie 2014, 11:45)

  invalidprotocol [utilizator]

  Cata grija pentru HN pentru amenda luata de B1 :))
  • +16 (20 voturi)    
   Păi (Marţi, 18 februarie 2014, 12:08)

   basistu_de_serviciu [utilizator] i-a raspuns lui invalidprotocol

   si care ar fi problema ta ?
   • +2 (2 voturi)    
    Probabil e si el membru (Marţi, 18 februarie 2014, 19:18)

    UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui basistu_de_serviciu

    al bandei de mafioti care conduce...la fel ca cei 8 uslamisti..
  • +22 (24 voturi)    
   hmmmm... (Marţi, 18 februarie 2014, 12:11)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui invalidprotocol

   trebuie sa avem grija de fiecare data cand se intampla ticalosii. Hence aceasta "grija". Daca ar fi fost corecti cei de la CNA, ar fi amendat latrinele tv pentru aceleasi acuzatii pentru care a fost amendata B1TV, de sute de ori. Sau nu ar fi amendat nici o singura televiziune.

   Razi de unul singur cu puncte si paranteze.. stii tu cine rade de unul singur... ///
  • +11 (13 voturi)    
   bingo (Marţi, 18 februarie 2014, 12:28)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui invalidprotocol

   ai gasit conspiratia iudeo masonica.
  • +4 (12 voturi)    
   hai sictir (Marţi, 18 februarie 2014, 13:08)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui invalidprotocol

   hai sictir
  • +2 (2 voturi)    
   Cata grija pentru uslasi sa amendeze (Marţi, 18 februarie 2014, 18:56)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui invalidprotocol

   singurul post tv care li se opune. Doar ei sunt la putere.
 • -26 (28 voturi)    
  hehe (Marţi, 18 februarie 2014, 12:07)

  Mazeta [utilizator]

  În CNA funcționează o majoritate toxică, exact ca în societatea românească, exact ca în Parlament. De aceea principiile democratice trebuie abolite. Să decidă minoritatea, nu majoritatea. Să hotărască Narcisa.
  • +20 (22 voturi)    
   Narcisa si cu Mazeta. (Marţi, 18 februarie 2014, 12:17)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Sau, sau, sau.. here me out, chiar mai bine, sa decida doar Mazeta. Sunt convins ca Poanta si ai lui hoti o sa fie multumiti de deciziile Mazetei.
  • +6 (12 voturi)    
   hoho (Marţi, 18 februarie 2014, 12:56)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   de fapt 'principiile democratice' nu au nici o legatura cu subiectul. CNA vegheaza la respectarea legii audio-vizualului conform cu propriile norme. Ei nu ar trebui decat sa aplice legea, dar USL/Voiculescu si-au bagat 'democratic' niste slugi care voteaza dupa interesele unei minoritati. Daca ar conta interesele majoritatii populatiei, atat A3 cat si B1 ar trebui inchise... partizanatul politic e clar.
  • +7 (11 voturi)    
   Frate, nu exagera cu majoritatea (Marţi, 18 februarie 2014, 13:39)

   v_sile [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   1. Majoritatea nu are intotdeuna dreptate
   2. Trebuie sa existe un anumit echilibru, majoritatea nu poate sa hotareasca orice si oricum. Ce zice de o lege prin care sa li se confiste toata averea celor din minoritatea bulgara din Romania? E votata de majoritate si gata.

   Din fericire, suntem inca o democratie constitutionala si legea nu ar trece la CCR.

   Stiti de ce au aparut curtile constitutionale prin Europa de vest, dupa 1950? Ca o reactie la ce a facut Hitler cu o majoritate in parlament.

   Atentie cu majoriatea asta care poate orice si are voie sa stabileasca orice. Si care are dreptate intotdeauna.
   • +5 (5 voturi)    
    Felicitari! (Marţi, 18 februarie 2014, 14:42)

    Sani [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

    Bun raspuns!

    USL-amii astia au devenit obositori cu majoritatea fluturata in orice ocazii.

    Majoritatea in Romania vor sa aibe burti pline, masina germana la poarta, vacante in strainatate.....

    Tara curata? Educatie? Cultura? Libertate?
    Hm, o minoritate...nu conteaza!
  • +3 (3 voturi)    
   Dl Dan Grigore (Marţi, 18 februarie 2014, 19:02)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   şi-a depus demisia din funcţia de membru CNA. Sa demisioneze si Narcisa. Doar uslasi au nevoie de unanimitati ascultatoare.
   "asezati-va linistit"
 • +23 (25 voturi)    
  mda (Marţi, 18 februarie 2014, 12:31)

  Tejveer [utilizator]

  poate ar trebui sa le dea amenda si lu' joe biden, victoria nuland, celor care sau scris MVC-ul, etc ca toti au vorbit de stat de drept.

  off-topic: mazeto, sa nu iti scada varanu' leafa ca ai fost al doilea.
 • +17 (19 voturi)    
  totul pe banii cui? (Marţi, 18 februarie 2014, 12:38)

  levierul [utilizator]

  Acest CNA, pe banii cui functioneaza? Daca este in coordonarea guvernului, atunci scopul sau este pur politic. Deci slugoii vesnici din Romania pusi sa latre la dusmani. Securisti, membrii de PCR, tortionari, toti acestia au facut exact acelasi lucru: compromisul pentru salvarea curului prin nemunca! Latru si musc dusmanii, ca sa aiba grija stapanul de mine.
  Vai ce prosti suntem. Realitatea asta romaneasca nu e de azi, e dintotdeauna. Este tradarea omului corect din societate. Exemplele unor lingai care castiga bine prin nemunca sunt cel mai antisocial fenomen romanesc.
 • +12 (16 voturi)    
  Sfidare! (Marţi, 18 februarie 2014, 12:45)

  Primula [utilizator]

  Platiti din bani publici, acesti "slugoi" ai celor care AU DAT LOVITURA DE STAT ar trebui sa poata fi dati jos tot de noi!
 • -10 (12 voturi)    
  Care e problema? (Marţi, 18 februarie 2014, 13:06)

  Parol [utilizator]

  Sa le amendeze pe amandoua. Sunt fetele opuse ale aceleiasi monezi. Unii ling la Voiculescu &Co altii ling la Basescu &Co. Toti la fel de gretosi...
  • +6 (8 voturi)    
   parolas (Marţi, 18 februarie 2014, 13:18)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui Parol

   bun venit in echipa mazetelor.
   Da, este mare diferenta.
   Pacat ca nu o vezi.
   Se vede din stratosfera, dar tu nu stii ce este asta.
 • +10 (12 voturi)    
  iar b1 (Marţi, 18 februarie 2014, 13:10)

  hmara [utilizator]

  ar trebui sa conteste in instanta porcaria asta.
  Sigur ar castiga.
  • +3 (5 voturi)    
   da dar nu asta e ideea (Marţi, 18 februarie 2014, 14:21)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui hmara

   chiar daca ar castiga , nu plateste Laura Georgescu din buzunarul ei, ci tot romanii la urma urmei, din taxe.
   Ideea e sa se sicaneze , si oricum si o judecare ar costa timp, bani si efort.
 • +4 (4 voturi)    
  Ce inseamna asta?! (Marţi, 18 februarie 2014, 15:25)

  Primula [utilizator]

  Cum din cauza lui Robert Turcescu?! Nu inteleg, ADEVARUL trebuie amendat?! Cine are interesul ca poporul roman sa traiasca mereu in minciuna? De cand a devenit MINCIUNA POLITICA DE STAT? De cand e PSD iarasi la putere? De cand guvernul e in slujba penalilor? A lui Voiculescu, de cand!? V-a deranjat cumva ca Dan Puric a spus, pe buna dreptate, ca poporul roman va matura tot in calea lui cand va veni vremea?
 • +4 (4 voturi)    
  CNA (Marţi, 18 februarie 2014, 15:43)

  mihail nica [utilizator]

  Aceasta institutie este un bun exemplu pentru lipsa moralitatii. Sa reflectea ea starea din societatea romaneasca? Ma ingrozesc unde am ajuns.Doua treimi din populatie sa fie atat de pervertita ....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by