Societatea BCR Fleet Management a fost desemnata castigatoarea licitatiei care a fost organizata de TVR pentru cumpararea, in leasing, a 140 de autoturisme, valoarea totala a contractului fiind de 2.400.000 de euro, fara TVA, au declarat pentru Mediafax surse din Televiziunea Romana. Sursele citate au spus ca licitatia electronica pentru achizitia celor 140 de masini s-a incheiat, castigatoarea licitatiei fiind societatea BCR Fleet Management. Insa contractul nu poate fi semnat din cauza ca Societatea Romana de Televiziune (SRTv) nu are in prezent un Consiliu de Administratie.

Licitatia a fost demarata de fostul Consiliu de Administratie (CA) al TVR, care era condus de presedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Saftoiu. Fostul CA a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. Ulterior, la conducerea TVR a fost numit Stelian Tanase, acesta fiind director general interimar al Televiziunii Romane.

Insa, potrivit surselor citate, contractele care au o valoare de peste 25.000 de euro trebuie sa fie validate de Consiliul de Administratie al TVR.

In cazul licitatiei pentru cele 140 de autoturisme este vorba despre o suma de 2.400.000 de euro, fara TVA.

Suma este la jumatatea valorii pe care o estima TVR in septembrie 2013, cand a anuntat demararea efectiva a procedurii de cumparare a celor 140 de autoturisme. Potrivit unui anunt postat pe 25 septembrie 2013, pe site-ul e-licitatie.ro, SRTv anunta ca va achizitiona 140 de autoturisme prin leasing operational, valoarea estimata a acestora fiind de 5.115.200 de euro fara TVA.

Conform anuntului, tipul procedurii de achizitie a acestor autoturisme a fost "licitatia deschisa", criteriul de atribuire fiind "pretul cel mai scazut". TVR a mai anuntat atunci ca va achita masinile cumparate din fonduri proprii.

Castigatorul licitatiei nu a fost anuntat public de TVR. De asemenea, reprezentantii SRTv nu au raspuns la intrebarile adresate de agentia Mediafax pe acest subiect.

Fostul Consiliu de Administratie al SRTv a aprobat, pe 15 mai 2013, demararea procedurilor de achizitie a 140 autoturisme. Componenta comisiei de evaluare a ofertelor a fost formata din: Liviu Nicolescu, presedinte, Horia Cazan, Dan Ciobanu, Daniel Mandache, Mariana Dudu, membru supleant Dorel Dick, potrivit Hotararii CA numarul 49 din 15 mai.

De asemenea, prin Hotararea CA numarul 48 din 15 mai, a fost aprobata modificarea Planului de Investitii pentru anul 2013 prin introducerea pozitiei "Achizitie 140 autoturisme".

In acest sens, pe 22 mai 2013, Claudiu Saftoiu, fostul presedinte-director general al Televiziunii Romane, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca parcul auto al TVR are nevoie de o "improspatare", precizand ca exista bani in acest sens in bugetul estimat pentru exercitiul financiar al televiziunii publice in 2013.

Totodata, Claudiu Saftoiu a spus ca in CA ale SRTv s-a aprobat achizitionarea unui nou parc de masini prin sistemul buyback.

"In sensul acesta, noi deja avem finalizata, la 27 aprilie, o licitatie de oferta pentru evaluarea activului de autoturisme din SRTv. Aceasta firma - SC Tehnoconcept Expert SRL - va face o evaluare cu privire la o valoare nominala a intregului parc auto, pentru ca aceasta sa se constituie intr-un avans la un contract de leasing pentru obtinerea autoturismelor. Prin urmare, in bugetul de anul acesta, noi achizitionam prin leasing, ceea ce inseamna ca incercam sa valorificam flota veche de autoturisme ca avans la contractul de leasing. Cheltuiala va fi asadar una minima, nu stim acum insa ce valoare va avea contractul de leasing. De aceea nu pot oferi o suma", a spus atunci Claudiu Saftoiu.

El a mai spus ca "cea mai veche masina pentru achizitia de tip buyback este din 1993, iar cea mai noua, din 2006".

"Necesitatea schimbarii parcului auto este una stringenta cu atat mai mult cu cat costurile de intretinere sunt din ce in ce mai mari pe masura ce uzura morala creste", a spus Claudiu Saftoiu. El a precizat ca SRTv a incercat mai intai sa vanda masinile iesite din uz catre salariati, insa fara rezultate.

La momentul respectiv, Saftoiu a mai spus ca, dupa ce firma Tehnoconcept Expert SRL va evalua valoarea parcului auto activ al TVR, va putea fi initiat procesul de cerere de oferta pentru cumpararea masinilor.