​TVR are in acest moment "cea mai mica suma pe care o televiziune publica din Europa o cheltuieste pe programele sale" - 25.000 de euro pentru productiile TVR 1, cu exceptia stirilor si a filmelor, respectiv 15.000 de euro saptamanal pentru toata productia proprie de pe TVR 2. Asa declara directorul general interimar Stelian Tanase, care a sustinut, luni, o conferinta de presa in care a prezentat noua grila de primavara a televiziunii publice. Din aceasta grila ies mai multe emisiuni programele "evazioniste, edulcorate", cum le-a descris directorul interimar, precum si emisiunile "de mare montare", "specifice televiziunilor private", intrand in schimb emisiunile unor realizatori adusi din afara TVR, precum Ion M. Ionita, Cornel Nistorescu, Dan Apostol si Miruna Munteanu, Ion Cristoiu, Florin Iaru si Mircea Dinescu.

Stelian TanaseFoto: Agerpres

In discutia de luni cu presa, Stelian Tanase a evitat sa intre in amanuntele situatiei financiare a TVR - subiectul unei alte conferinte, ce va avea loc saptamana viitoare. Asa cum au facut si predecesorii sai la conducerea Televiziunii publice, conducere numita politic (ultimii doi, indepartati din functia de presedinte-director general prin respingerea rapoartelor de activitate de catre Parlament), Stelian Tanase a spus ca televiziunea are nevoie urgenta de o noua lege si de o noua strategie, dar pana una-alta el poate face ceva doar la nivel editorial.

Directorul interimar, care in acest moment lucreaza fara sa aiba un consiliu de administratie, acesta trebuind sa fie numit de Parlament, a aratat ca "esecul ei (al televiziunii publice - n.red.) a fost cauzat de politicieni, deciziile lor au dus in 15 ani, pas cu pas, la un grav impas (...) TVR a ajuns in cativa ani din centrul pietei media la periferia ei". Desi legislativ nu se schimba nimic, iar situatia financiara ramane grava, Stelian Tanase spune ca "TVR abordeaza in 2014 conceptul de televiziune publica, in tentativa de a se salva" prin continut.

  • Fapt pentru care, intr-o prima faza, la TVR au loc o serie de schimbari menite, potrivit lui Tanase, sa abordeze "criza editoriala grava, de continut" prin care, pe langa problema banilor, trece televiziunea publica.

Ce se schimba in grila de primavara, menita se dovedeasca aceasta abordare a zonei editoriale?

  • ies programele "evazioniste, edulcorate", programele "de mare montare,specifice televiziunilor private", care "se vad din ambundenta la televiziunile private"
  • intra mai multe emisiuni care sa duca TVR 1 mai mult spre zona de "news&current affairs", desi postul ramane unul generalist, dar si sa intareasca pozitia TVR 2 de post cultural
  • ce se intampla, mai precis: ies foarte multe dintre programele de prime-time, de la dezbateri la divertisment, inclusiv cele mai multe emisiuni de dezbatere realizate de oameni din TVR. Vin in loc, pe TVR 1, Ion M. Ionita (in zilele de lucru), Cornel Nistorescu si Mircea Dinescu in weekend, dar si Daniel Apostol si Miruna Munteanu, iar pe TVR 2 intra cu emisiuni ce tin de domeniul culturii Ion Cristoiu, Florin Iaru si Mircea Dinescu.

Intrebati care vor fi criteriile si obiectivele de performanta pe care si le-au stabilit, doar Florin Iaru a raspuns concret, spunand ca tinta emisiunii lui este de a realiza o audienta peste media postului. La aceasta intrebare, Stelian Tanase a spus ca modificarile de grila au scopul sa aduca TVR pe un alt fagas decat pana acum, aratand ca foloseste modelul BBC, "cel mai apropiat de noi", si ca va fi derulat un "sondaj serios de opinie" pentru a clarifica ce doreste publicul Televiziunii romane.

  • Stelian Tanase: Nu e numai o noua grila. E o alta viziune asupra rolului pe care televiziunea publica trebuie sa-l joace. Am scos nu emisiuni, ci tipuri de emisiuni, pentru a da o directie. Ne duceam spre Belarus, acum ne ducem spre Occident. (...) Noi (televiziunile din Romania - n.red.) credem ca putem da dezbatere serioasa la 10, dar la 8 dam paranghelie. Intr-o televiziune serioasa, aceste genuri nu se amesteca. Trebuie sa oferim un alt tip de programe la televiziunea publica

Ce a mai spus Stelian Tanase, despre pozitia sa de intermar la conducerea TVR:

  • ca nu a stiut despre datoriile de 150 de milioane pe care le are institutia, despre care le-a aflat "dupa ce am venit aici"
  • "Am fost adus pentru prestigiul meu intelectual, nu ca as fi manager de televiziune"
  • Intrebat daca isi doreste sau daca va accepta sa fie presedintele viitorului Consiliu de Administratie, in cazul in care i se va propune, a raspuns ca acest lucru depinde de felul cum se configureaza viitorul CA. Acesta "trebuie sa stie ca are obligatia sa salveze TVR", pana acum existand in CA "un mic razboi" al intereselor si pe linie politica, din cauza caruia "TVR s-a scufundat".
  • intrebat in legatura cu disputele declansate de alegerile interne pentru reprezentantii angajatilor in CA, unde castigatorii la vot au fost dati la o parte si au fost inlocuiti de altii, pe criterii birocratice, el a spus ca  nu intra in aceasta discutie deoarece nu se simte responsabil pentru situatia creata, dar "televiziunea publica e un mediu puternic conflictual, cu tendinte centrifuge, cu presiuni mari din exterior pentru a da o anumita orientare (...). Trebuie sa iei decizii cat mai echilibrate. E o singura solutie de a te salva din acest mediu conflictual - sa respecti regulile (...) Ma voi supune deciziei instantei fara sa clipesc"