Freedom House Romania si Expert Forum le "solicita autoritatilor sa investigheze de urgenta amenintarile si presiunile la adresa familiei directorului cotidianului 'Telegrama' din Ploiesti". Si ActiveWatch cere Inspectoratului Judetean de Politie Prahova sa identifice si sa sanctioneze "cele patru persoane care, in urma cu doua seri, l-au atacat si amenintat pe fiul directorului publicatiei prahovene Telegrama". Reactia celor trei organizatii vine dupa ce fiul unui ziarist din Prahova a fost amenintat ca i se va "lua gatul", daca tatal sau mai scrie despre Mircea Cosma (PSD), presedintele CJ Prahova, dupa cum a relatat site-ul de stiri locale Actualitatea Prahoveana.

Amintim ca fiul jurnalistului Cristi Constantinescu, directorul cotidianului Telegrama, a fost talharit si amenintat cu moartea de patru barbati care purtau cagule, fiind avertizat sa-i transmita ziaristului sa nu mai scrie despre cazurile care il vizeaza pe PSD-istul Mircea Cosma, a scris miercuri, 26 februarie, site-ul de stiri locale Actualitatea Prahoveana. Detalii aici

Comunicatul Freedom House Romania si Expert Forum:

"Semnatarii acestui demers solicita autoritatilor sa investigheze de urgenta amenintarile si presiunile la adresa familiei directorului cotidianului 'Telegrama' din Ploiesti. Constatam cu ingrijorare inmultirea cazurilor de presiuni si amenintare directa la adresa unor jurnalisti, mergand pana la agresiuni fizice.

In seara zilei de 25 februarie, fiul domnului Cristi Constantinescu, director al cotidianului ploeistean 'Telegrama', a fost talharit si amenintat de catre patru indivizi cu cagule, pentru ca tatal sau a scris despre cazul presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma. Conform victimei, agresorii au amenintat ca 'Daca taica-tu mai scrie de Cosma, va luam gatul si va dam foc la casa. Sa nu anuntati Politia ca si daca ne prinde tot scapam si va terminam.'

Amenintarea vine in contextul publicarii in 'Telegrama' a mai multor articole despre ancheta DNA intr-un caz de trafic de influenta in care sunt implicati si presedintele CJ Prahova si fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, membri ai partidului de guvernamant.

Cazul de la Prahova se adauga amenintarilor proferate la adresa altor jurnalisti, precum Sorina Matei si Dan Tapalaga. In primavara anului trecut, jurnalistul Mircea Marian a fost agresat si insultat in public pentru opiniile sale. Agresiunea a produs emulatie si multe reactii publice de la autoritati, dupa care s-a asternut tacerea.

Aceste amenintari directe reprezinta o evolutie noua si ingrijoratoare in ultimele luni in Romania, care pericliteaza libertarea de exprimare si chiar integritatea fizica a ziaristilor.

Cerem Politiei si Parchetului din Prahova sa fie ferme in ceea ce priveste investigarea amenintarilor la adresa familiei directorului cotidianului 'Telegrama' si sa comunice public rezultatele anchetei, in diferitele faze ale acesteia.

Solicitam, de asemenea, tuturor autoritatilor competente sa investigheze cazuri similare, pentru a opri aceasta tendinta de agravare a presiunilor contra jurnalistilor si libertatii de exprimare."

Comunicatul ActiveWatch:

"In atentia domnului comisar sef de politie Viorel Dosaru

Inspectoratul Judetean de Politie Prahova

ActiveWatch solicita Inspectoratului Judetean de Politie Prahova sa identifice si sa sanctioneze in acord cu prevederile legale cele patru persoane care, in urma cu doua seri, l-au atacat si amenintat pe fiul directorului publicatiei prahovene Telegrama.

Luna aceasta au aparut noi suspiciuni cu privire la presiunile exercitate asupra ziarului Telegrama. Potrivit relatarilor reprezentantilor publicatiei, fiul directorului Telegrama a fost acostat marti seara, 25 februarie, de patru persoane mascate, care ar fi coborat dintr-un BMW, i-ar fi luat banii, i-ar fi spart ecranul telefonului si i-ar fi cerut sa-i transmita tatalui sau sa nu mai publice articole despre 'Cosma' (Mircea Cosma este presedintele CJ Prahova, iar fiul sau, Vlad Cosma, este deputat PSD).

'<>. Le-am spus ca nu am eu nicio legatura cu ziarul unde lucreaza tata, dar au spus ca nu ii intereseaza, ca ei au sarcina sa trimita acest mesaj. Apoi au amenintat din nou, spunand ca ne vor lua gatul daca mai scrie tata, ca a deranjat o anumita persoana', a relatat pentru Telegrama fiul directorului Cristi Constantinescu.

Contactat de Departamentul FreeEx, directorul Cristi Constantinescu a declarat: 'Organele de cercetare cauta masina cu care au fost cei patru indivizi mascati. Sper ca acestia sa fie prinsi si sa se ajunga la cei care au comandat asa ceva. Este posibil sa fie o amenintare venita din partea familiei Cosma (Vlad Cosma - deputat PSD si Mircea Cosma - Presedinte Consiliul Judetean Prahova), din partea unor apropiati ai retelei Alexe-Pavaleanu (Pavaleanu - sef organizatie PSD Plopeni). Sau poate sa fie o diversiune - cineva, care doreste raul familiei Cosma, sa faca acele amenintari pentru a atrage din nou atentia asupra lor'.

La sfarsitul lunii ianuarie, reprezentantii publicatiei Telegrama au acuzat ca Editura Prahova le-ar fi sistat distributia din chioscurile sale de ziare ca urmare a unor presiuni politice exercitate dupa publicarea unor materiale critice la adresa primarului Ploiestiului, Iulian Badescu (PSD). Atunci, ActiveWatch a contactat reprezentantii editurii si a incercat sa obtina un punct de vedere oficial referitor la motivul pentru care s-a decis incheierea intempestiva a contractului de difuzare. Claudia Matei, director de distributie, a declarat telefonic: 'Nu stiu ce sa va spun. Nu este hotararea mea, asa mi s-a spus. Intrebati la conducere, eu doar ma ocup de difuzare'. De asemenea contactat telefonic si pe e-mail-ul editurii, Vlad Dumitru Iacobescu, proprietarul editurii, nu a fost de gasit. In prezent, Telegrama se distribuie in celelalte doua retele de difuzare a presei din Prahova - Calliope si ABC. Iulian Badescu, primarul Ploiestiului, a fost angajat al televiziunii Prahova, care, alaturi de editura Prahova, era detinuta la vremea respectiva de deputatul PSD Sebastian Ghita.

Hartuirea, intimidarea, agresarea jurnalistilor sau a institutiilor de presa constituie o fapta grava, cu consecinte asupra intregii comunitati. Astfel practici pot afecta si dreptul cetatenilor la informare si buna functionare a procesului democratic. Supusa unor diferite presiuni, presa isi va indeplini mult mai greu datoria de a relata despre abuzurile si ilegalitatile comise de autoritatile publice.

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei este o organizatie de drepturile omului care militeaza pentru comunicare libera in interes public. ActiveWatch este membra a retelelor internationale Reporteri fara Frontiere si IFEX."

Citeste si: