Grupul international ce detine Pro TV, CME, isi revizuieste proprietatile mai mici pe care le detine, precum posturile de radio si cinematografele din Romania si din alte tari, a declarat vineri Michael Del Nin, co-CEO al CME, pe marginea prezentarii rezultatelor financiare din 2013 si a anuntului ca a ajuns la un acord de credit de 545 milioane de dolari cu Time Warner, principalul sau actionar, potrivit Bloomberg. Acordul cu conglomeratul american, menit sa rezolve problemele de lichiditati pe care le are, pe termen scurt, CME, a determinat o crestere record a pretului actiunilor CME la bursa din Praga.

  • UPDATE In teleconferinta ce a urmat anunturilor de vineri, a carei transcriere este disponibila pe Seekingalpha.com, Michael Del Nin spune ca CME "planifica, sau a inceput foarte recent, un proces" de instrainare a unor active neesentiale, ce includ active de distributie in special de pe piata romaneasca - precum cele din domeniul radio si din cel al cinematografelor. "Procesul urmareste o revizuire a acestor active". "Este in interesul companiei sa ne concentram de afacerile de televiziune, si credem ca acele active, de multe ori afaceri foarte bune cu performante foarte bune, sunt, probabil, mai valoroase in mainile altora. Acel proces este pe cale sa inceapa si ne asteptam sa inregistram progrese in lunile urmatoare", a spus Del Nin. In aceeasi teleconferinta, referindu-se in special la Romania, reprezentantii CME mentioneaza planuri sa creasca, in 2014, tarifele aplicate distribuitorilor de cablu si satelit pentru retransmisia posturilor sale,  iar in cazul Cehiei noteaza o scadere a preturilor aplicate pe publicitate comparativ cu anul trecut, cand cresterea preturilor a starnit o reactie dura a clientilor si agentiilor de publicitate.

Potrivit sursei citate, actiunile au crescut, vineri, cu 62%, pana la valoarea de 85 de coroane - cea mai mare crestere de la intrarea CME pe bursa pragheza, in 2005. Volumul tranzactionat a fost de aproape noua ori mai mare decat media zilnica a ultimelor trei luni. Actiunile au crescut abrupt si peste Ocean, inca de la deschidere

Reactia pozitiva a pietei la acordul financiar cu Time Warner vine in contextul in care CME, companie confruntata cu datorii foarte mari, a inregistrat venituri totale in scadere considerabila fata de 2012, iar pierderea operationala inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) a fost anul trecut de 46,5 milioane de dolari. Pe de alta parte, pierderea neta din 2013 a fost considerabil mai mica fata de 2012 - 281,5 milioane de dolari, comprativ cu 546,4 milioane anul precedent.

Bloomberg il citeaza pe Josef Nemy, analist in cadrul Komercni Banka AS din Republica Ceha, potrivit caruia "vestea vbuna este ca tranzactia le va rezolva problema de lichiditate pe care o au pe termen scurt (...) CME va intampina greutati cu plata marilor datorii pe care trebuie sa le acopere in 2017 si va trebui sa le refinanteze din nou".

Referitor la declaratiile facute de Michael Del Nin, co-CEO al CME, in teleconferinta ce a urmat anunturilor de vineri, Bloomberg mai mentioneaza doar ca aceasta companie se asteapta ca afacerile de pe principala piata unde activeaza, Republica Ceha, sa creasca anul acesta. In 2013, operatiunile din Republica Ceha au inregistrat cea mai abrupta scadere dintre toate cele sase piete central si est-europene unde activeaza CME.

Vezi detalii despre rezultatele financiare pe 2013 aici.