O agentie israeliana de presa ii atribuie, marti, omului de afaceri Elan Schwartzenberg, fostul proprietar Realitatea TV implicat intre altele in dosarul Codrut Marta, o serie de declaratii din care reiese ca acesta se considera o victima a bataliei politice din Romania, dar si tinta antisemitismului. "Cosmarul meu este cauzat 50% de antisemitism si 50% de batalia murdara, pur politica pentru controlul statiei TV si al intereselor financiare, in asteptarea alegerilor generale din noiembrie", este citat Elan Scharzenberg intr-un material al European Jewish Press.

EJ Press il prezinta pe Elan Schwartzenberg drept un "om de afaceri si filantrop romano-israelian, care a detinut o companie media si o statie de televiziune inainte ca aceasta sa falimenteze si care a fost pus sub acuzare in decembrie pentru presupusa frauda si evaziune fiscala". El este citat acuzand ca, in Romania este victima unei campanii antisemite si de defaimare politica.

Agentia scrie ca Schwartzenberg a fost un "om de afaceri de succes" care a cumparat Realitatea TV, "operand precum un CNN local", in mai 2011. Si tot agentia noteaza onorurile primite de Schartzenberg "pentru activitatile sale sociale si caritabile" inainte ca "luna de miere" sa se incheie in 2012, din cauza schimbarilor politice petrecute in Romania.

  • Schwartzenberg, citat de EJ Press: "In 2012, Romania a trecut prin cateva schimbari politice si in numai 12 luni am devenit un dusman real pentru aproape toti politicienii din tara, in special pentru cei care sunt acum la putere".

Agentia noteaza ca Schwartzenberg avea "un istoric lung si public in lupta contra antisemitismului din tara sa", opunandu-se europarlamentarului "antisemit si cu pareri xenofobe" Corneliu Vadim Tudor, dar si ministrului Dan Sova, care a facut declaratii de negare a Holocaustului. Sursa citata ofera acest "context" cand il citeaza pe Schwartzenberg cu alte declaratii: "In spatele usilor inchise, au promis sa ma distruga", iar pierderea controlului asupra Realitatea TV s-a petrecut in 2012, "cand politicienii si PSD-ul aflat la putere au decis ca s-au saturat de mine".

  • Elan Schwartzenberg este citat, apoi, descriind ruperea Realitatea TV in doua televiziuni si aparitia Romania TV, post controlat de Sebastian Ghita. El este citat spunand: "Cu ajutorul abuziv al unui judecator, au preluat controlul companiei din mainile mele, iar eu am pierdut cei 20 de milioane de euro investiti, in pofida unei decizii in favoarea mea, luata de o instanta superioara. Mai mult, ca sa se asigure ca nu tulbur preluarea ostila a statiei TV, media au fost inundate cu articole despre acuzatii penale impotriva mea, niciuna dintre ele bazata pe fapte reale".

Agentia citata mentioneaza ca avocatul israelian al lui Schwartzenberg, David Shimron, i-a scris sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, solicitand o intalnire intre autoritatile romane si Schartzenberg, "pentru a aduce dovezi care sa sprijine nevinovatia lui si pentru a pune capat acuzatiilor care i se aduc" acestuia, dar "ea a refuzat".