Mai multe organizatii neguvernamentale cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa prelungeasca perioada de consultare publica pentru modificarile Ghidului pentru relatia justitie-mass media, considerand ca aceasta este insuficienta pentru ca toti cei interesati sa aiba timpul necesar pentru a formula comentarii si propuneri vizavi de textul documentului.

Apelul este semnat de APADOR-CH - Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, CJI - Centrul pentru Jurnalism Independent, CRJI - Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Societatea Academica din Romania si Centrul de Resurse Juridice.

"Organizatiile semnatare considera ca perioada de consultare pentru modificarile Ghidului pentru relatia justitie-mass media oferita de CSM este insuficienta. Cerem CSM sa prelungeasca acest termen intr-un interval rezonabil, astfel incat toti cei interesati sa aiba timpul necesar a formula comentarii si propuneri vizavi de textul documentului", se arata intr-un comunicat remis vineri de ActiveWatch.

"Complexitatea acestui document si implicatiile pe care aceste reglementari le au asupra unor chestiuni de interes public major (accesul la informatii, libertatea presei, dreptul la un proces echitabil) presupun o analiza atenta din partea celor interesati, de aceea solicitam CSM sa dea dovada de deschidere si flexibilitate si sa ofere un ragaz rezonabil pentru consultarea publica", mai arata ONG-urile in comunicat.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis vineri, intr-un comunicat, ca:

"Avand in vedere interesul general in legatura cu proiectul de modificare si completare a Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar si mass-media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 482/2012, proiect publicat pe pagina oficiala de internet a Consiliului Superior al Magistraturii la data de 03.03.2014, implicit, deschis - de la acea data - dezbaterii publice, si

Constatand ca pana la acest moment nu a fost primita la Consiliu nici o propunere concreta din partea institutiilor invitate,

Conducerea CSM reia invitatia lansata in cadrul conferintei de presa desfasurata la Cluj Napoca, in data de 28 februarie 2014, tuturor institutiilor media, de a consulta documentele de lucru ale proiectului si de a transmite propuneri de completare sau modificare la urmatoarele adrese de e-mail : secretar_general@csm1909.ro si csm-presa@csm1909.ro, pana - cel tarziu - la data de 14.03.2014".

CSM precizeaza totodata ca:

1. Necesitatea revizuirii Ghidului s-a impus odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala, care redimensioneaza instrumentarea nepublica a dosarului penal pana in faza cercetarii de catre judecatorul de camera preliminara.

2. Comisia nr. 2 - Eficientizarea activitatii Consiliului Superior al Magistraturii si a institutiilor coordonate; parteneriatul cu institutiile interne si societatea civila, responsabila cu elaborarea proiectului de modificare a Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar si mass-media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 482/2012 a centralizat observatiile si propunerile instantelor, parchetelor si a parchetelor specializate referitoare la modificarea textelor ghidului, urmand ca, dupa primirea propunerilor din partea institutiilor media, acestea sa fie valorificate, in spiritul dictat de lege, in procesul de elaborare a proiectului de modificare ce va fi supus aprobarii Plenului CSM, la o data ce va fi comunicata ulterior.