Doi dintre cei mai mari editori de presa scrisa din Romania, Ringier (tabloidul Libertatea, numeroase reviste) si Convergent Media (Gazeta Sporturilor, parte a grupului Intact) au ajuns la un acord fara precedent pe piata de distributie de presa, prin care pun piciorul in prag in fata distribuitorilor care au datorii de milioane de euro catre ziare, au spus pentru HotNews.ro surse din piata. Acordul vine la aproape un an de cand intre Intact si Ringier au inceput discutii privind o posibila preluare a Gazetei de catre Ringier, discutii blocate mai intai la finalul anului si care s-au impotmolit din nou, acum, tocmai din cauza situatiei catastrofale din piata de distributie.

  • Despre noul blocaj din discutiile Ringier-Intact a scris initial Paginademedia.ro

Potrivit surselor HotNews.ro, in alianta Ringier-GSP/Intact sunt discutii sa fie atrasi si alti publisheri importanti. Cei doi editori si cine doreste sa li se alature impun noi conditii distribuitorilor: se opreste orice livrare, daca banii ce le revin publisherilor din distributia de presa nu sunt dati imediat, nu cu intarzieri de luni de zile cum se petrece in prezent.

Sursele citate indica faptul ca, dupa ce mai multi distribuitori importanti au intrat in insolventa, iar Tutun si Ziare, liderul actual al pietei, a inceput sa blocheze platile, cel putin cei doi publisheri se orienteaza sa lucreze direct cu firmele mici de distributie, care se aflau pana acum sub umbrela "angrosistilor". Aceleasi surse au aratat ca publisherii au de recuperat, in total, peste 10 milioane de euro de la difuzori, din care Libertatea ar avea de recuperat peste 2 miioane de euro, iar Gazeta Sporturilor - peste 1 milion.

Miscarea editorilor la adresa distribuitorilor rau-platnici, anume aceea de a livra numai cu plata imediata, nu are precedent in istoria presei scrise din Romania.

La sfarsitul anului trecut, negocierile prin care Ringier incerca sa preia Gazeta sporturilor de la Intact s-au blocat dupa ce Intact si-a anuntat intentia de a creste pretul ce fusese deja convenit pentru titlul sportiv.