Mai multe organizatii solicita Consiliului Superior al Magistraturii organizarea unei dezbateri privind modificarilor ghidului justitie - mass media si a unei intalniri la care sa poata participa toate partile interesate. Semnatarii solicitarii cer CSM sa dea dovada de transparenta, aratand ca un ghid al relatiei dintre sistemul judiciar si mass-media nu poate fi adoptat in lipsa unei astfel de dezbateri, la care sa participe initiatorii proiectului, jurnalisti, reprezentanti ai instantelor si parchetelor si cei ai societatii civile.

Potrivit unui comunicat de presa trimis de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) Semnatarii apelului transmis catre Cosniliul Superior al Magistraturii sunt: Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch, Apador CH, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Expert Forum, Freedom House si Societatea Academica Romana.

  • Solicitarea trimisa luni CSM

Catre Consiliul Superior al Magistraturii,

Organizatiile semnatare considera imperios necesara organizarea unei dezbateri publice pe tema modificarilor Ghidului pentru relatia justitie-mass media si solicita CSM organizarea unei intalniri la care sa poata participa toate partile interesate.

Principiile transparentei si ale consultarii publice au un rol esential in functionarea normala a unei societati democratice. De aceea, cerem CSM sa dea dovada de transparenta si sa aplice, ca bune practici, regulile care guverneaza transparenta decizionala, consacrate in Legea nr. 52/2003.

Consideram ca un ghid al relatiei dintre sistemul judiciar si mass-media nu poate fi adoptat in lipsa unei astfel de dezbateri, la care sa participe initiatorii proiectului, jurnalisti, reprezentanti ai instantelor si parchetelor si cei ai societatii civile. Acesta este singurul mod prin care documentul final va reflecta interesul public si va proteja dreptul cetatenilor la informare.

Experientele anterioare ale CSM in adoptarea unor astfel de Ghiduri au dovedit ca lipsa consultarii sincere si temeinice a celor interesati duce la adoptarea unor documente

lipsite de valoare profesionala si practica si descalifica ideea de consultare.

De asemenea, organizatiile semnatare reiau solicitarea de a prelungi perioada de consultare pe tema ghidului, pentru ca cei interesati sa aiba timpul necesar pentru a formula

comentarii si propuneri vizavi de textul documentului.

Va multumim!

APADOR-CH - Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei

CJI - Centrul pentru Jurnalism Independent

CRJI - Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

Expert Forum

Freedom House Romania

Societatea Academica din Romania

Freedom House Romania (FHR) si Expert Forum (EFOR) au anuntat luni ca se alatura demersului organizatiilor neguvernamentale care solicita Consiliului Superior al Magistraturii prelungirea perioadei de consultari pentru revizuirea Ghidului privind relatia dintre justitie si mass-media. Cele doua organizatii au cerut ca revizuirea acestor norme sa se faca cu participarea tuturor partilor interesate - magistati, jurnalisti, ONG-uri cu expertiza - transparent si profesionist, intr-o dezbatere publica reala, astfel incat sa nu reprezinte "un pas inapoi spre vremurile in care informatia era cenzurata".

Actiunea lor a venit dupa ce mai multe organizatii neguvernamentale au cerut vineri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa prelungeasca perioada de consultare publica pentru modificarile Ghidului pentru relatia justitie-mass media, considerand ca aceasta este insuficienta pentru ca toti cei interesati sa aiba timpul necesar pentru a formula comentarii si propuneri vizavi de textul documentului.