Televiziunea de stiri a RCS&RDS, Digi24 HD, ar fi trebuit sa fie in grilele tuturor cablistilor de la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce postul a fost declarat liber la retransmisie si a fost inclus pe lista posturilor pe care operatorii de cablu sunt obligate sa le retransmita. Cu toate acestea, postul nu este disponibil inca pentru telespectatorii principalilor concurenti ai RCS&RDS, UPC si Romtelecom/Nextgen, care pun problema unor posibile incalcari ale regulilor concurentei.

  • Pe 4 februarie, CNA a aprobat noua lista "must carry" - a posturilor pe care operatorii de cablu sunt obligati sa le retransmita, cu unele conditii, in 2014. Pe aceasta lista a intrat, in premiera, si televiziunea unui cablist, Digi24 HD al RCS&RDS, declarat liber la retransmisie dupa doi ani in care  a fost transmis doar de compania-mama. Operatorii de cablu aveau o luna la dispozitie sa isi modifice grilele asa incat sa fie respectata noua lista "must carry". In sedinta din 4 februarie, desi lista pe care se afla si Digi24 HD a fost aprobata, mai multi membri CNA au pus problema unor posibile probleme legate de un posibil comportament anticoncurential al RCS&RDS si au cerut un punct de vedere de la Consiliul Concurentei, iar unul dintre membrii CNA a spus, chiar, ca nu va sanctiona niciun cablist care nu preia Digi24, pana cand va primi un punct de vedere de la Concurenta. Vezi detalii aici
  • Nota: Principiul "must carry" se aplica doar operatorilor de cablu, nu si celor de televiziune prin satelit (DTH), potrivit reglementarilor in vigoare. Altfel spus, doar cablistii au obligatia legala de a introduce Digi24 HD in grila, nu si operatorii DTH.
  • Actualizare 12.03: Potrivit Deciziei CNA 72/2012 privind conditiile de eliberare si modificare a avizului de retransmisie, "in termen de 30 de zile de la publicarea listei must carry, distribuitorii de servicii de programe au obligatia sa introduca in oferta lor serviciile de programe care indeplinesc conditiile regimului must carry". Pe de alta parte, aceeasi decizie arata o lista must carry, document emis anual, isi produce efectele "pana la obtinerea de catre distribuitorii de servicii a unui nou acord al CNA privind modificarea structurii ofertei de servicii de programe in conformitate cu noua lista must carry".

La solicitarea HotNews.ro, reprezentantii RCS&RDS au aratat, intr-o serie de raspunsuri transmise luni, ca operatorii de cablu aveau la dispozitie 30 de zile, pana pe 6 martie inclusiv, sa-si modifice grilele de programe, asa incat acestea sa includa si noile posturi must-carry, printre care si Digi24 HD. In cazul principalului concurent, UPC, RCS&RDS spune ca aceasta companie nu a intreprins nici procedurile preliminare pentru a putea include noul post in grila sa. Compania anunta ca va apela la toate masurile legale pentru ca postul must-carry sa fie introdus in grilele operatorilor.

  • RCS&RDS: In data de 4 februarie 2014 a fost publicata pe site-ul CNA, lista posturilor must carry pentru anul 2014, printre care se regaseste si Digi24 HD. Conform reglementarilor CNA, operatorii au la dispozitie un termen de 30 zile de la data publicarii listei (respectiv pana pe 6 martie inclusiv) pentru modificarea grilelor de programe, in sensul includerii noilor programe must carry.
  • RCS&RDS: Pana astazi, 10 martie 2014, RCS & RDS nu a primit nicio solicitare pentru retransmisia Digi24 HD in reteaua de cablu a UPC.
  • RCS&RDS: RCS & RDS va intreprinde toate masurile legale necesare pentru introducerea acestui post TV must carry in grilele de programe ale operatorilor de cablu.

HotNews.ro a incercat sa obtina un punct de vedere de la UPC, insa reprezentantii companiei nu au putut fi contactati. Luni, Reportervirtual.ro mentiona ca "UPC invoca necesitatea unui aviz al Consiliului Concurentei in materie, fiind vorba despre primul caz in care postul de televiziune al unui cablist ar trebui preluat si difuzat de ceilalti cablisti. Acest lucru, potrivit unor surse de la UPC, poate duce, in viitor, la "politica faptului implinit" si in privinta altor posturi, precum Digi Sport, de pilda".

Pe de alta parte, reprezentantii Romtelecom - companie care detine si reteaua Nextgen - spun intr-o serie de raspunsuri transmise marti HotNews.ro ca Romtelecom a asteptat o pozitie oficiala de la Consiliul Concurentei si, deoarece aceasta nu a venit pana la expirarea termenului legal pentru aplicarea noii liste must-carry, compania a decis sa nu introduca Digi24 in grila sa. Iar Romtelecom sustine ca "introducerea canalului apartinand unui alt operator in propria grila de canale TV constituie o incalcare a principiilor concurentei".

  • Romtelecom: Pana la expirarea termenului legal in care companiile ar fi trebuit sa se alinieze noii liste must-carry, Romtelecom a asteptat o pozitie oficiala din partea Consiliului Concurentei pe acest subiect. Intrucat aceasta nu a aparut pana la expirarea termenului sus-numit, compania a decis sa nu introduca Digi24 in grila sa de programe.
  • Romtelecom: Romtelecom depune toate eforturile necesare pentru respectarea cerintelor legale, inclusiv a acelora din domeniul audiovizualului.
  • Romtelecom: De asemenea, Romtelecom crede cu tarie ca introducerea canalului apartinand unui alt operator in propria grila de canale TV constituie o incalcare a principiilor concurentei. Sustinem aceasta pozitie intrucat spatiul media disponibil pentru un furnizor fara nici un cost in retelele competitorilor sai poate conduce la obtinerea in mod neetic a unui avantaj comercial rapid pentru detinatorul respectivului canal. O astfel de situatie poate reprezenta o deviere de la principiile care au stat la baza reglementarii must-carry in cadrul Directivelor Europene.