Prima editie a emisiunii lui Mircea Dinescu la TVR 2 il are ca invitat pe primul om in topul celor mai bogati romani, Ioan Niculae, anunta TVR intr-un comunicat de presa. Ioan Niculae este urmarit penal in dosarul 'Gaze ieftine pentru Niculae", alaturi de fostii ministri Varujan Vosganian si Adriean Videanu, dosar pentru care procurorii au schimbat incadrarea juridica a infractiunilor, de la "complot" si "subminarea economiei nationale" in invinuirile de "abuz in serviciu" si "constituire de grup infractional organizat".

Mircea Dinescu Foto: TVR

Niculae, proprietarul grupului Interagro, are o avere estimata in 2013 între 1,1 miliarde de euro (conform Top Forbes România) şi 1,7 miliarde euro (Top 300 Capital), se precizeaza in comunicat.

Comunicatul TVR: “Pe parcursul a 75 de minute, Mircea Dinescu va discuta cu invitatul său, în transmisiune directă din studioul 3 al TVR, despre drumul parcurs până la această poziţie, dar şi despre responsabilităţile unei astfel de averi. Mai precis, responsabilitatea socială este elementul cheie pe care Mircea Dinescu încearcă să îl descopere, pornind de la premisa că bogaţii României aflaţi în top 300 pot influenţa destinul ţării şi al fiecăruia dintre noi, uneori, mai mult decât politicienii. Discuţia cu miliardarul român va fi ilustrată cu materiale video despre activitatea sa, despre cum îl caracterizează cei apropiaţi, dar şi despre implicarea socială a lui Ioan Niculae”.

Luni, reprezentantii DIICOT au confirmat pentru HotNews.ro schimbarea incadrarii juridice a infractiunilor din dosar, mentionand ca aceasta masura a fost luata in 10 februarie, ca urmare a dispozitiilor Noului Cod Penal intrat in vigoare de la 1 februarie. Reprezentantii DIICOT au mai precizat ca in acest moment dosarul se afla in faza de urmarire penala.

Detalii despre dosarul "Gaze Ieftine pentru Niculae"

Procurorii ii acuza pe Videanu si Vosganian ca ar fi favorizat compania Interagro, detinuta de magnatul Ioan Niculae, sa obtina preturile preferentiale de la compania de stat Romgaz, cauzand un prejudiciu de 130 de milioane de euro.

Dosarul a fost dezvoltat dintr-un dosar mai vechi, inceput in ianuarie 2012, care-i avea in centru pe Ioan Niculae si angajati ai Ministerului Economiei.

Atunci, pe 4 ianuarie 2012, pe numele mai multor directori din cadrul Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si societatii Romgaz s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru ca ar fi favorizat firma InterAgro prin preturi preferentiale la gaze.