Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au decis marti amendarea posturilor de televiziune Antena 3 si Antena 1 cu 20.000 si, respectiv, cu 10.000 de lei pentru limbaj injurios in editii ale emisiunii "In gura presei", moderata de Mircea Badea. De asemenea, postul Radio Zu a fost amendat cu 10.000 de lei pentru emisiunea "Mircea Badea la Radio Zu". CNA a stabilit ca aceste posturi au incalcat prevederi ale legislatiei audiovizualului potrivit carora moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu le permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta.

Potrivit Consiliului, alte prevederi pe care Antena 3 nu le-a respectat sunt acelea potrivit carora radiodifuzorii trebuie sa evite sa aduca atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile unor cauze aflate pe rol in justitie sau in curs de cercetare, prin comentariile si luarile de pozitie proprii sau ale invitatilor, inclusiv ale avocatilor partilor, relateaza Agerpres.

CNA a stabilit ca Antena 1 a incalcat prevederi potrivit carora difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor ce pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie in situatii normale nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Initial, membrii Consiliului au decis amendarea postului Antena 1 cu 10.000 de lei, dar, dupa o pauza de consultari, s-a rediscutat situatia Antenei 3, pentru care nu fusesera intrunite suficiente voturi in vederea unei sanctiuni.

"Problema in fata careia suntem tine de faptul ca atata vreme cat radiodifuzorii Antena 3 si Antena 1 difuzeaza si reiau acelasi tip de programa, nu putem sa sanctionam Antena 1, reluarea si Antena 3, nu, fiindca in acest moment se pune sub semnul intrebarii inclusiv amenda de la Antena 1. Daca am amendat reluarea de pe Antena 1, trebuie sa votam ce vreti sa facem, fie cu Antena 3 sa veniti cu o propunere care sa intruneasca un numar de voturi, fie sa anulam la Antena 1. Nu putem lua decizii cu jumatate de masura", a declarat presedintele CNA, Laura Georgescu.

Intrebata de presa daca au fost intelegeri intre membrii Consiliului privind votul, ea a raspuns ca nu are cunostinta de asa ceva.

"Eu, personal, am avut acelasi tip de comportament si inainte de pauza de consultari pe care am luat-o exclusiv pentru ca Turos (membru CNA - n.r.) vroia sa sparga cvorumul si l-am readus inapoi, lucru pe care l-am mai facut de trei ori in aceasta sedinta", a raspuns Georgescu unei intrebari a presei despre o intelegere asupra propunerilor privind sumele cu care sa fie sanctionate posturile B1 si Antena 3.

Maria Monica Gubernat, membru CNA, s-a aratat nemultumita ca propunerea de sanctionare a B1 TV nu a intrunit suficiente voturi pentru a fi adoptata. "Vedem negrul numai din ochiul unuia, la celalalt totul e perfect", a apreciat Gubernat.

In alta ordine de idei, Look TV a fost somat public pentru ca in emisiunea "Celebrity" din 5 octombrie 2013 a incalcat prevederi potrivit carora "comunicarile comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa poata fi usor identificate ca atare, comunicarile audiovizuale cu continut comercial mascat fiind interzise".

De asemenea, un spot publicitar al farmaciilor Dona a fost oprit de la difuzare in forma actuala, scrie Agerpres. CNA a luat o decizie de intrare in legalitate referitor la acest spot TV pe motiv ca incalca prevederi ale legislatiei audiovizualului potrivit carora comunicarile comerciale audiovizuale trebuie sa respecte, indiferent de forma si durata, principiile de protectie a minorului, de informare corecta a publicului, de respectare a demnitatii umane, de asigurare a unei concurente loiale.

Astfel, intrunit in sedinta publica, dupa analiza rapoartelor de monitorizare intocmite de Directia Monitorizare si de Serviciul Inspectie ca urmare a sesizarilor primite, Consiliul National al Audiovizualului a decis marti aplicarea urmatoarelor sanctiuni:

  • Cate o amenda in cuantum de 50.000 de lei societatilor Teleson SRL si Bloomstation SRL pentru incalcarea dispozitiilor art. 74 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 "Retransmisia de servicii de programe de catre distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu".
  • Amenda in cuantum de 20.000 de lei postului Antena 3 pentru emisiunea "In gura presei", editiile difuzate in zilele de 14.10.2013, 09.12.2013, 12, 13, 14, 15, 21.01.2014 si 06, 11.02.2014. Consiliul a constatat ca la realizarea acestor editii nu au fost respectate prevederile art. 32 alin. (1), 34 alin. (1), 40 alin. (3) si 43 alin. (1) din Codul de reglementare a continutului audiovizual. De asemenea, avand in vedere ca emisiunea "In gura presei" este difuzata in reluare dimineata la postul Antena 1, membrii Consiliului au amendat si acest post de televiziune cu 10.000 de lei, retinandu-se incalcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului cu privire la obligatia de a asigura protectia minorilor, precum si nerespectarea dispozitiilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului;
  • Amenda in cuantum de 10.000 de lei postului Radio Zu pentru emisiunea "Mircea Badea la Radio Zu", editiile din 16.12.2013 si 20.02.2014, deoarece au fost incalcate prevederile art. 40 alin. 3 din Codul audiovizualului, conform carora "Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta";
  • Somatie publica postului Look TV, pentru nerespectarea dispozitiilor art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului in cadrul emisiunii "Celebrity", editia din data de 05.10.2013 ["Comunicarile comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele conditii: a) sa poata fi usor identificate ca atare, comunicarile audiovizuale cu continut comercial mascat fiind interzise"];
  • Somatii publice posturilor Stil FM din Dej si Radio Transilvania din Turda, pentru nerespectarea art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului, potrivit carora: "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenita in documentele si in datele declarate, prevazute la art. 54 alin. (1) lit. b) si e)."
  • Decizie de intrare in legalitate in privinta spotului TV aferent campaniei de promovare a farmaciilor Dona "Zero diferenta la plata la reteta pentru pacienti" (nerespectarea art. 93 din Codul audiovizualului).