Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de joi, sa amendeze cu 20.000 de lei emisiunea "Jocuri de putere" difuzata pe 3 si 10 martie, in care au fost facute afirmatii care au discriminat etnia maghiara, potrivit majoritatii membrilor CNA, scrie Mediafax.

Sanctiunea a fost aplicata la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, cu sase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu si Cristina Trepcea) si doua "impotriva" (Florin Gabrea si Valentin Jucan).

Amenda a fost aplicata pentru incalcarea articolului 40 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Este interzisa difuzarea de programe care contin orice forma de incitare la ura pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex sau orientare sexuala", a articolului 70 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "In cadrul programelor de stiri si dezbateri care abordeaza probleme de interes public privind minoritatile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta si un punct de vedere al acestora", dar si a articolului 66, alineatul 1, litera a din Cod - "(1) In programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala, trebuie sa respecte urmatoarele principii: a) asigurarea impartialitatii, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica".

Potrivit CNA, in editia din 3 martie a emisiunii "Jocuri de putere", moderatorul Rares Bogdan a salutat telespectatorii in limba maghiara, apoi a spus: "In curand, o limba obligatorie in toate localitatile din Transilvania (...) Astazi, Victor Ponta s-a pus in genunchi. De ce? Nu pentru binele populatiei - surori, frate, ce doriti, asociata, ce doriti dumneavoastra". Rares Bogdan a mai spus in introducerea sa ca populatia maghiara are aceleasi probleme ca si majoritarii romani, economice si sociale. Rares Bogdan a adaugat: "Felicit pe domnul Kelemen Hunor, il felicit pe domnul Marko Bella, cu sinceritate, il felicit pe domnul Verestoy Atilla, il felicit pe domnul Borbely Laszlo pentru ca a reusit sa mai ingenuncheze un tanar aspirant la pozitia de tradator a intereselor a 7,4 milioane de cetateni care au crezut ca Victor Ponta poate fi viitorul unei natii". Intre titlurile afisate pe ecran se numara "Ponta in genunchi".

In aceeasi emisiune, invitatul Florian Bichir a spus: "Vreau sa va spun ca Academia Romana, cel mai inalt for stiintific al acestei tari, a spus ca exista practic in Covasna si Harghita o epurare etnica".

In contextul in care se vorbea despre faptul ca Kelemen Hunor va fi vicepremier si ministru, Bogdan Chirieac a spus: "Este o chestiune, daca vreti, ce tine de siguranta nationala, la un moment dat".

Pe de alta parte, in editia din 10 martie a emisiunii "Jocuri de putere" a fost discutat subiectul mitingului de la Targu-Mures, la care au participat reprezentantii catorva organizatii pro-autonomie a "tinutului secuiesc" si unde s-au inregistrat cateva incidente cu fortele de ordine.

Potrivit CNA, la un moment dat in emisiune, Rares Bogdan a afirmat: "Ati auzit scandarile de azi de la Targu-Mures si imi amintesc de o perioada pe care eu o credeam uitata sau acoperita de lucrurile frumoase din istoria Romaniei. Sunt unii in aceasta tara care refuza sa inteleaga Trianonul, care refuza sa inteleaga ce se intampla exact cu Ardealul si, din pacate, repet, sunt foarte multi din UDMR care continua sa incite, desi astazi ar trebui sa fie cel putin teoretic mai linistiti, deoarece se afla la guvernare si li s-au respectat toate doleantele pentru ca Victor Ponta e simplu, nu pricepe ce e cu Transilvania, domnia sa a uitat sa citeasca istoria Romaniei. Din pacate, nu a avut cine sa-l invete exact ce este cu acel teritoriu de 14 judete din aceasta tara si-si inchipuie ca toate lucrurile sunt ca la Gorj".

De asemenea, la un moment dat, Rares Bogdan i s-a adresat premierului Victor Ponta, spunandu-i: "Urati Romania si-i pacat de lucrul asta, sunteti cam tradator, domnule Ponta. Da, ma rog, asta romanii o sa va judece, nu eu, eu nu va judec".

In urma difuzarii acestor emisiuni, CNA a primit trei sesizari din partea senatorului PSD Daniel Savu, potrivit caruia in editia din 3 martie a programului "au fost proferate o serie de ofense". ". Limbajul injurios la adresa membrilor UDMR releva incitarea la discriminare pe considerente de nationalitate si etnie, si implicit, dezinformarea opiniei publice. Prin atacurile lansate se instiga la atitudini nationaliste si sovin extremiste, periculoase pentru convietuirea si pacea interetnica. In niciunul dintre cazuri, moderatorul Rares Bogdan nu a intervenit pentru a sanctiona limbajul folosit, ba chiar l-a aprobat tacit", a mai spus Daniel Savu.

Pe de alta parte, in sedinta CNA de joi, Mura Franculescu, directorul executiv al Realitatea Media, le-a citit membrilor CNA un mesaj din partea realizatorului Rares Bogdan.

  • Rares Bogdan a spus ca afirmatiile pe care le-a facut in respectivele emisiuni nu pot fi incadrate nici macar in cadrul unui delict de opinie. "Nu am jignit niciodata populatia de etnie maghiara din Transilvania (...) Am facut referire la anumiti lideri ai UDMR, care fac obiectul unor cercetari penale (....) Am spus de nenumarate ori pe parcursul emisiunilor ca problemele cetatenilor maghiar sunt aceleasi ca si pentru cetatenii romani (...) Nu am facut referiri si nu voi face referiri peiorative la populatia de etnie maghiara din Transilvania", a spus Rares Bogdan.

El a mai spus ca recomandarile pe care i le-a facut lui Victor Ponta in emisiune "au fost facute cu buna-credinta". "Da, i-am recomandat sa citeasca istoria Romaniei si cu precadere istoria Transilvaniei", a mai spus Rares Bogdan.

Membrul CNA Lorand Turos a intrebat-o pe Mura Fanculescu de ce este un atac la siguranta nationala faptul ca Kelemen Hunor este vicepresedinte si ministru al Culturii.

Mura Fanculesc a spus ca aceasta a fost o opinie exprimata de un invitat in emisiune, nefiind o opinie impartasita de Rares Bogdan.

Insa, Lorand Turos a spus ca moderatorul trebuie sa isi faca datoria si sa intervina atunci cand un invitat face astfel de afirmatii.

Pe de alta parte, membrul CNA Christian Mititelu a spus ca, din punctul sau de vedere, problema este tocmai pasiunea cu care anumiti moderatori si realizatori isi realizeaza programele. "Probabil daca faci o emisiune seara de seara te ambalezi si nu mai poti sa faci o analiza rationala (...) E un populism al jurnalistilor extrem de pagubos pentru publicul larg. Ce fel de jurnalism e acesta in care moderatorul se adreseaza direct presedintelui sau premierului (...) Nu mai discut garnitura de invitati, evident ca nu exista un echilibru (...) Daca te inconjori cu oameni care iti tin isonul, te inflamezi si tu", a spus Mititelu.

Insa membrul CNA Valentin Jucan a spus: "Fara aceasta pasiune, cred ca nu ai putea sa te implici si nu ai putea sa realizezi emisiuni seara de seara". "Bineinteles ca este un subiect sensibil, dar o decizie in sensul sanctionarii postului ar fi mult mai periculoasa (...) Am sublinia ca, intr-adevar, exista aceasta problema si ca intr-adevar a enunta anumite nume, partide politice, formatiuni politice, pot sa duca la sensibilitati in zona (...) Faptul ca cineva vorbeste cu mai mult patos nu inseamna ca trebuie sa fie cumva cenzurat (...) Imi pun problema care este diferenta intre opinie si acuzatie, pentru ca vad ca nu mai reusim sa facem distinctie", a spus Valentin Jucan. El a precizat ca unii moderatori/ realizatori si radiodifuzorii "folosesc aceasta pasiune pentru a aduce acuzatii si pentru a formula linsaje mediatice", insa nu asta a facut Rares Bogdan.

Jucan a mai spus ca acest sir de emisiuni a pornit de la anumite manifestari publice extremiste. "Tocmai asta voia emisiunea, sa arate aceste aspecte (...) sa intoarcem acum lucrurile impotriva emisiunii mi se pare prea mult", a mai spus Jucan.

Insa Monica Gubernat a spus ca face referire la faptul ca unul dintre invitatii in emisiune a vorbit despre "epurarea etnica" din Harghita si Covasna. "Cum sa faci astfel de afirmatii fara sa prezinti dovezi?", a intrebat Gubernat.