Miliardarul american Ronald S. Lauder, care in 1994 a fondat grupul Central European Media Enterprises (CME) si cel cu care Adrian Sarbu a lansat, in 1995, Pro TV, si-a dat demisia din boardul director al grupului international, potrivit unui comunicat de presa de vineri. Acesta nu ofera nicio explicatie pentru demisia lui Lauder din functia de presedinte fara atributii executive al boardului director.

Ronald LauderFoto: Wikipedia

Retragerea lui vine la mai putin de un an de la plecarea lui Adrian Sarbu din fruntea CME. Totodata, ea are loc pe fondul amplificarii problemelor financiare ale CME, care recent a fost nevoita sa apeleze la un acord cuprincipalul actionar, Time Warner, pentru a putea acoperi datorii de sute demilioane de dolari. In prezent, CME este activ pe sase piete din regiune: Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Romania, Slovacia si Slovenia.

Comunicatul CME mentioneaza ca Lauder a avut o contributie esentiala in aparitia si cresterea televiziunii independente in Europa Centrala si de Est, incepand cu lansarea TV Nova pe piata din Cehia, in 1994. Lauder a fost presedinte fara atributii executive al boardului director de 20 de ani.

Acelasi comunicat citeaza o declaratie comuna a celor doi co-CEO ai CME, Christoph Mainusch si Michael Del Nin: "Pe parcursul ilustrei sale cariere, Ronald a contribuit la dezvoltarea televiziunilor independente din Europa Centrala si de Est. De aceea, divertismentul de calitate si programele de stiri au putut sa infloreasca pe aceste piete. (...)"

La randul sau, Ronald Lauder este citat: "Sunt onorat ca am avut un rol in dezvoltarea televiziunii comerciale independente in Europa Centrala si de Est. Nu as fi putut realiza atatea fara munca si dedicatia fiecaruia din cadrul CME, pe parcursul ultimilor 20 de ani. Si, mai important, succesul statiilor noastre nu ar fi putut fi posibil fara sprijinul telespectatorilor nostri din regiune".