​​CNA s-a blocat pentru a doua oara, marti, in incercarea de a lua o decizie in cazul atacurilor pe care Romania TV, prin emisiunea "Starea natiei" realizata de Dragos Patraru, le-a indreptat impotriva jurnalistei Sorina Matei de la B1 TV. Cazul - care mai fusese amanat joi, in urma unor dispute despre care HotNews.ro a scris aici - a fost abordat in sedinta de azi a CNAimediat dupa ce forul audiovizual a discutat atacurile Antenei 3 la adresa lui Andrei Plesu, situatie in care, de asemenea, a fost amanata o decizie finala. CNA a ramas, dupa-amiaza, fara cvorum, dupa ce a plecat unul dintre membri, Lorand Turos. Cand acesta a parasit sala, un coleg i-a urat "la multi ani".

CNA i-a audiat, astazi, si pe Sorina Matei, si pe Dragos Patraru, insotit de reprezentanta Romania TV la CNA, Roxana Niculescu. Discutiile au fost intrerupte in momentul pauzei de masa, dar dupa ce membrii s-au intors in sala, unul dintre ei, Lorand Turos, a anuntat ca in foarte scurt timp trebuia sa plece.

  • In acest scurt interval, membrii CNA s-au certat daca e nevoie sau nu de o recomandare catre posturi, sa promoveze alegerile europarlamentare prin doua spoturi. Mai mult, Monica Gubernat, membra CNA, a pus si problema sa fie audiati si reprezentantii unor radiodifuzori veniti de departe, inainte de finalizarea discutiilor in cazul Sorinei Matei.

In cele din urma, dupa ce CNA a votat sa fie emisa o astfel de recomandare, Lorand Turos a parasit sedinta, iar in sala au ramas sapte membri - cu unul mai putin decat minimul necesar pentru cvorum in forul audiovizual. In lipsa cvorumului, nu s-a mai putut lua o decizie in cazul Romania TV-Sorina Matei.

Sorina Matei si-a expus punctul de vedere facand trimitere la articolele de lege pe care ea apreciaza ca emisiunile lui Dragos Patraru le-au incalcat:

  • Au fost promouri difuzate pe Romania TV. Am sa va citesc ce consider ca s-a incalcat in ceea ce ma priveste, ca cetatean, ca jurnalist. in Legea audiovizualui. [citeaza mai multe articole din legea audiovizualului si codul audiovizual, dar si din Constitutie, referitoare la protejarea demnitatii umane, dreptul la propria imagine, discriminare pe criterii de sex, articole despre care spune ca au fost incalcate de catre Romania TV]
  • la o interventie a Monicai Gubernat, care a spus ca Sorina Matei mai trebuia sa le spuna ce amenzi sa dea, jurnalista a precizat ca ea doar a cerut ca CNA sa ii apere drepturile garantate prin lege

Discutiile au fost mult mai ample intre membrii CNA si Dragos Patraru, insotit de reprezentanta Romania TV la CNA, Roxana Niculescu. Secvente din aceste discutii:

  • Roxana Niculescu: Nici gand sa fie vorba despre o campanie impotriva Sorinei Matei. A fost vorba despre doar o parte dintr-o emisiune - subiectul prezentei președintelui Traian Basescu in emisiunea Sorinei Matei. Salut aceste reclamatii din partea ONG-uri. Dar as cere si eu egala masura, pentru ca si Sorina Matei, si Dragos Patraru sunt autorii unor articole care ar fi necesitat reactia ONG-uri.
  • Dragos Patraru: Lucrurile sunt foarte simple.  Nu s-a actionat cu rea credinta. Eu am scris materialul respectiv. Intentia nu a fost batjocorirea unei persoane. Eu am criticat un comportament jurnalistic. A lasa la o parte spiritul critic la adresa unui om politic, fie el si presedintele Romaniei, e un lucru care trebuie sanctionat. Eu am ironizat in emisiune o practica jurnalistica. Nu a fost vorba de persoana Sorinei Matei, nu am nimic cu ea, pana la acest episod imi place sa cred ca ne intelegeam foarte bine. Nu am atacat, nu am umilit in textul meu o persoana, nu am abordat subiecte ce tin de viata privata.
  • Dragos Patraru: In mesajele promo a fost reluat un pasaj din prima emisiune, nu e vorba de ceva separat. Al doilea moment (emisiune - n.red.) a fost un raspuns la reactia dupa parerea mea deplasata a Sorinei Matei. Sunt 205 editii in care emisiunea Starea natiei nu a fost sanctionata, desi in fiecare editii sunt afirmatii mult mai contondente la adresa persoanelor publice
  • Florin Gabrea, membru CNA: O porcarie sinistra, de bordel, pe care dumneavoastra o aduceti in spatiul public cu motivatia nobila.
  • Narcisa Iorga, membru CNA: Nu cred ca cineva de aici v-a reclamat pentru lipsa de echilibru in emisiune, ci pe argumentele de natura sexuala pe care le folositi in critica dumneavoastra. Asta va reprosez eu
  • Laura Georgescu, presedinte CNA: Ce tip de emisiune e Starea Natiei?
  • Dragos Patraru: Pentru ca nu e definit clar statutul, in "grila CNA", de aseara am pus pe un carton ca avem o emisiune informativa, culturala, educativa si de divertisment (...), pentru ca nu am putut sa o incadram. (...) Nu am renuntat (la termenul pamflet), emisiunea Starea Natiei nu a fost niciodata inregistrata ca pamflet.
  • Laura Georgescu: Dar ati trecut pe carton ...
  • Roxana Niculescu: Este responsabilitatea mea, o decizie pe care am luat-o din simplul motiv ca acum 2 ani, aici in CNA, toti am primit recomandarea verbala ca emisiuni de acest tip - pe vremea aceea existau doua - sa le tratam ca pamflet. (...) Cum Romania TV  aparut mai tarziu, cum am beneficiat de experienta mea in relatia mea cu autoritatea, am spus hai sa punem pamflet. (...) Dar pamfletul este definit specie literara si gen publicistic.