Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a aprobat, joi, grilele de cablu ale UPC Romania, in care nu se regaseste Digi 24, televiziunea de stiri a companiei de telecomunicatii concurente RCS&RDS, scrie Mediafax.

CNA a analizat si aprobat cu unanimitate de voturi, in sedinta de joi, grilele de cablu ale UPC Romania, in care nu se regaseste si televiziunea de stiri Digi 24. Acest lucru inseamna ca abonatii UPC nu vor putea sa vizioneze programele difuzate de acest post.

Solicitarile UPC de modificare a grilelor sale de cablu au venit ca urmare a publicarii in data de 4 februarie a noii liste "must carry" (care stabileste televiziunile obligatorii la retransmisie pentru toti cablistii din Romania, in anul 2014).

Lista "must-carry" a fost publicata de CNA conform articolului 82 din Legea audiovizualului numarul 504 din 2002 si Deciziei CNA numarul 72 din 2012. Lista "must carry" se aplica doar operatorilor de cablu, nu si platformelor de satelit (DTH).

Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului, "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta".

Astfel, in lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in anul 2014 se regasesc programele Societatii Romane de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News si studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iasi, Targu-Mures si Timisoara), dar si TV5, un program inclus obligatoriu in grilele operatorilor de cablu in baza unui acord international intre Romania si Franta.

Potrivit informatiilor prezentate in sedinta CNA de joi, grilele de cablu pentru care UPC Romania a solicitat avizul Consiliului nu includ trei televiziuni prezente pe lista "must-carry", respectiv Digi 24, Alfa Omega TV si Credo TV. De asemenea, la nivel regional, grilele de cablu ale UPC nu includ televiziunea TV Sud Est si programe regionale ale Digi 24, precum Digi 24 Craiova.

Prezent la sedinta CNA de joi, Bogdan Bucurei, director al managementului de produse si continut TV la UPC Romania, a spus ca Digi 24, Alfa Omega TV si Credo TV nu au fost incluse in grile pentru ca nu se incadreaza in cota de 25% de televiziuni "must carry" din numarul total de servicii de programe distribuite in grila analogica a UPC.

"Noi consideram abonamentul la analogic ca fiind serviciu de baza. Acest serviciu cuprinde un numar de maxim de 51 de canale. Abonamentul la analogic de baza al UPC este serviciul de televiziune raspandit in 100% din localitatile unde avem acoperire. Nu exista un client UPC care sa nu aiba acces astazi la acest serviciu. Acest serviciu este distribuit la 100% din clientii nostri. Numarul maxim de canale este 51. Impartim cota de must-carry de 25%, iar, din calculele noastre, a reiesit ca trebuie sa ne oprim la numarul 12 din canalele care ne sunt impuse prin acest principiu ᅡmust carryᅡ. Desigur, canalele obligatorii TVR, TV5, canalele locale si regionale sunt introduse peste tot unde acestea exista", a spus Bogdan Bucurei.

El a precizat ca in structura de servicii a UPC exista cele suplimentare. "Aceste pachete optionale, inclusiv serviciul de televiziune digitala, in care avem o serie de pachete tematice, cum ar fi HBO, continut pentru adulti, continut pentru minoritatile nationale, filme indiene s.a.m.d. Toate aceste servicii, peste serviciul de baza, sunt optionale, care se adauga strict la optiunea clientului. Am considerat ca este o aplicare gresita din partea noastra sa introducem mai multe canale din lista ᅡmust carryᅡ, altele decat cele care sunt impuse prin cota care se aplica serviciului de baza", a spus Bogdan Bucurei.

El a subliniat ca orice client UPC are acces la acest serviciu de televiziune analogica. "Aproape jumatate din televizoarele din casele clientilor nostri folosesc serviciul de televiziune analogica, chiar daca sunt si abonati la serviciul digital. Grilele analogice pe care le-am depus spre aprobarea dumneavoastra sunt intre 28 de canale si un maxim de 51, la care am introdus numarul de canale ᅡmust carryᅡ conform cotei de 25%", le-a mai spus Bucurei membrilor CNA.

Membrul CNA Narcisa Iorga a spus insa ca Digi 24 se afla pe pozitia a 13-a in lista "must-carry". Ea a facut referire la faptul ca 25% din 51 de canale inseamna 12,75.

"Nu am rotunjit in sus, cota este calculata pe 51, care inseamna 12 canale. Este calculul pe care l-am obtinut si pana la urma se reflecta la puterea noastra comerciala cu 51 de canale, daca am avea 55 sau 60...", i-a raspuns Bucurei.

Narcisa Iorga a remarcat insa ca UPC are in grila digitala Neptun TV, o televiziune care se afla pe locul 22 in lista "must-carry".

"Principiul pe care l-am aplicat intotdeauna este interesul abonatilor si sa nu facem schimbari nenecesare. Si, in general, nu am introdus canale care nu se regaseau (in grila UPC, n.r.), dar ce se regasea a fost pastrat", a explicat Bogdan Bucurei.

"Inteleg ca, din punctul dumneavoastra de vedere comercial, este mai mare interesul pentru Neptun TV, care e un post regional, un post care se refera strict la zona litoralului, decat un post national (Digi 24, n.r.)", a spus Narcisa Iorga.

La randul sau, Bogdan Bucurei a spus: "Sunt de acord ca ar putea avea o tenta de canal regional, dar el este in lista ᅡmust carryᅡ national, nu regional (...) Nu am eliminat canale pentru ca acum ar fi pe o pozitie mai joasa decat au fost inainte (in lista "must carry", n.r.), am preferat sa pastram status quo-ul si sa nu introducem canale noi (...) Se regasesc in grilele noastre si canale care sunt peste pozitia 12, deci canale care nu ne erau impuse prin topul ᅡmust carryᅡ. Sunt introduse pentru ca au fost in grila noastra sau in baza unor acorduri comerciale. Suntem dispusi inclusiv ca acele canale care nu ne sunt impuse sa le introducem in baza unor acorduri viitoare, printr-o negociere de buna-credinta".

Narcisa Iorga a propus insa aplicarea unei somatii publice in cazul UPC, astfel incat compania sa introduca in grilele sale televiziunile Digi 24, Alfa Omega TV si Credo TV.

"Scuza pe care o prezinta cei de la UPC nu cred ca are nicio legatura cu legislatia si nici cu un calcul matematic. Propun somatie publica pentru nerespectarea articolului 82 din Lege", a spus Iorga.

Insa propunerea sa nu a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a fi aplicata. Doar Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Christian Mititelu au votat "pentru" aplicarea somatiei, in timp ce Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu au votat "impotriva" aplicarii acestei sanctiuni.

Pe de alta parte, CNA a aprobat in sedinta de joi, cu unanimitate de voturi, si alte 235 de solicitari de modificare a grilelor primite din partea unor operatori de cablu.

Printre acestia s-a numarat si compania Romtelecom, care a solicitat si primit aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale in reteaua IPTV, unde retransmite 146 de televiziuni. CNA a aprobat modificarea grilei IPTV a Romtelecom cu includerea televiziunilor din lista "must carry", insa nu a fost introdus si Digi 24.