O varianta de proiect pentru redresarea economica a Televiziunii Romane, aflata, alaturi de alte optiuni, "in stadiu avansat de discutii", este unirea acestei institutii cu Radiodifuziunea, scrie Paginademedia.ro. Aceasta citeaza surse potrivit carora noua entitate ar urma sa fie condusa de Ovidiu Miculescu, actualul presedinte al Radioului public.

Paginademedia.ro scrie ca, potrivit acestui proiect, "in locul a doua societati separate, asa cum este acum, audiovizualul public va functiona sub cupola unei singure entitati". Modelul "ar duce la eficientizarea cheltuielilor, fiind cel mai intalnit in Europa". Din unificare ar rezulta o singura societate, cu un singur consiliu de administratie si cu o singura taxa pentru audiovizual, taxa unificata care, daca s-ar mentine la actualul nivel, ar aduce noii societati incasari anuale de peste 120 de milioane de euro.

  • Unificarea ar presupune o reorganizare a activitatilor "mai ales in zona administrativa, tehnica, economica si a serviciilor de suport, care ar fi comune", dar si o reorganizare la nivelul studiourilor teritoriale.

Cele doua institutii au mai functionat impreuna pana in 1994, sub numele Radioteleviziunea Romana. Ele au fost separate odata cu aparitia Legii 41 de organizare si functionare a radioului si televiziunii publice. Pentru ca un astfel de proiect sa poata fi pus in aplicare, este nevoie de o schimbare radicala a acestei legi.

  • In prezent, TVR, institutie cu peste 2400 de angajati, are datorii istorice de peste 150 de milioane de euro, in timp ce radioul public (aproximativ 2.200 de angajati) a incheiat anul trecut cu profit. Pana cand va fi numit un nou consiliu de administratie - dupa ce precedentul, condus de Claudiu Saftoiu, a fost demis de Parlament la sfarsitul anului trecut - TVR este condusa in prezent de directorul interimar Stelian Tanase. SRR este condusa din 2012 de presedinte-director general Ovidiu Miculescu, care in anii '90 a fost sef in cadrul TVR, Antena 1 si Prima TV, iar in anii 2000 a activat in special in domeniul radio (la Asociatia pentru Radio Audienta, Europa FM-Radio 21 si Regie Radio Music).

Intr-un interviu publicat joi de Mediafax, Stelian Tanase a confirmat ca la Guvern exista un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea actualei legii de functionare a TVR, asa incat televiziunea sa poata intra in insolventa. El a spus ca pentru salvarea TVR e nevoie de o "solutie combinata", care sa cuprinda mai multe scenarii, printre care modificarea legii, indexarea taxei pana la 8,5 lei/luna/gospodarie, stergerea datoriilor TVR sau intrarea in insolventa.

  • Stelian Tanase, pentru Mediafax: "Televiziunea publica este in pericol. Nefiind in acest an pe agenda celor care decid, a politicienilor importanti care sunt confiscati de doua campanii electorale, situatia televiziunii s-ar putea sa nu fie rezolvata, ba dimpotriva sa se agraveze".