CNA, institutie care in ultimele zile a aprobat noile grile ale mai multor cablisti care nu au inclus in pachetele lor postul Digi 24, operat de concurentul lor RCS&RDS, a anuntat pe site-ul sau ca "s-a solicitat" un punct de vedere al Consiliului Concurentei si ca, in functie de acesta, solicitarile de modificare a structurii ofertelor de programe vor fi rediscutate.

UPDATE Narcisa Iorga, membru CNA, sustine pe Facebook ca anuntul Consiliului "nu e decat un somnifer". Ea recomanda prudenta maxima in citirea acestei informatii:

  • "Afirm cu tarie ca acest comunicat este unul manipulator, menit sa scada presiunea publica pusa pe cei opt membri in frunte cu presedintele CNA care au comis acest abuz si nimic mai mult. Exista in comunicat o conditionare a rediscutarii: in functie de raspunsul Consiliului Concurentei. Or, acest raspuns poate veni si dupa doi ani, pe de-o parte, iar pe de alta parte, aplicarea art.82 privind regimul must-carry din legea audiovizualului nu ridica niciun dubiu in aceasta speta. Digi 24 ocupa locul 13 in lista must-carry si nu e retransmis de cablisti, chiar daca acestia au obligatia sa preia posturile din lista must carry pana la locurile 15 - 16. Asadar, comunicatul CNA nu e decat un somnifer. Nu-l inghititi!"

La inceputul anului, RCS&RDS a declarat postul sau de stiri, Digi 24, liber la retransmisie, iar televiziunea a intrat in lista "must carry", a posturilor pe care, in functie de anumite criterii, toti cablistii sunt obligati sa le retransmita. CNA a aprobat, insa, saptamana trecuta modificarea grilei UPC fara ca aceasta sa cuprinda Digi 24, iar marti o decizie similara a fost luata si in cazul Romtelecom. Situatia i-a determinat pe doi membri ai Consiliului sa sesizeze, miercuri, Parlamentul in legatura cu "abuzurile" CNA si ale presedintelui institutiei, Laura Georgescu.

In comunicatul publicat pe site-ul sau, CNA arata:

  • Avand in vedere sesizarile primite de la societatea RCS&RDS SA privind distribuitorii de servicii de programe care nu au inclus in oferte canalul DIGI 24, pentru solutionarea situatiei, in functie de raspunsul de la Consiliul Concurentei, solicitarile de modificare a structurii ofertelor de programe retransmise aprobate vor fi rediscutate.
  • Mentionam ca, s-a solicitat punctul de vedere al Consiliului Concurentei, in calitatea sa de autoritate in domeniul concurentei, referitor la serviciul de programe DIGI 24 ce apartine societatii SC RCS&RDS SA si care se afla pe pozitia 13 in topul statiilor de televiziune intocmit in vederea respectarii principiului must carry.