Stelian Tanase, Romina Gabriela Surugiu si Radu Carp se numara printre persoanele propuse pentru a face parte din Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), au declarat pentru Mediafax surse parlamentare.

PNL i-a propus pe Stelian Tanase si Dan Andrei Muraru ca membri titulari in CA al TVR, iar pe Mircea Fechet si Cristian Vasile Petcu ca membri supleanti.

Administratia Prezidentiala a propus-o ca membru titular in CA al TVR pe Romina Gabriela Surugiu si nu a propus niciun membru supleant.

Guvernul i-a propus pe Corneliu Calota (membru titular) si Adrian Stefan Badescu (membru supleant).

PDL i-a propus pe Radu Carp (membru titular) si pe Adriana Mesesian (membru supleant).

Minoritatile parlamentare i-au propus pe Raico Cornea (titular) si Andrea Julika Ghita (supleant).

UDMR i-a propus pe Debreczeni Hajnal (titular) si Rostas-Peter Istvan (supleant).

Totodata, din CA al TVR vor face parte trei membri titulari nominalizati de PSD, dintre care un membru titular ar urma insa sa fie propus fie de PC, fie de PPDD, au mai spus sursele citate. Pana in momentul difuzarii acestei stiri, nici PSD, nici PC si nici PPDD nu au inaintat propunerile lor pentru functiile de membri titulari in CA al televiziunii publice.

Pe de alta parte, din CA al TVR trebuie sa faca parte si doi reprezentanti ai salariatilor televiziunii publice. In urma alegerilor organizate in TVR in luna ianuarie, au fost alesi Cornel Mihalache si Mihai Radulescu, insa acestia si-au pierdut locurile din cauza ca nu au depus cazierul judiciar pana la momentul validarii rezultatelor finale. Astfel, au fost validati Liviu Fetter si Sorin Burtea ca reprezentanti ai salariatilor in CA al TVR, insa Cornel Mihalache si Mihai Radulescu au contestat in instanta decizia prin care au fost descalificati.

Consiliul de Administratie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, in sedinta comuna a celor doua Camere. Presedintele Consiliului de Administratie este numit de Parlament, pe o perioada de 4 ani.

Potrivit Legii 41 din 1994 privind organizarea si functionarea TVR, Consiliul de administratie este compus din 13 persoane, dintre care una indeplineste functia de presedinte. Presedintele Consiliului de Administratie este si directorul general al TVR.

Membrii Consiliului de Administratie sunt numiti pe o perioada de 4 ani.

Listele de candidati se inainteaza birourilor permanente ale celor doua Camere, dupa cum urmeaza: grupurile parlamentare reunite din cele doua Camere inainteaza propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Parlament; presedintele Romaniei, pentru un loc; Guvernul, pentru un loc; personalul angajat al fiecarei societati desemneaza, prin vot secret, candidatii pentru doua locuri, in cadrul unui scrutin organizat de conducerea societatii respective; grupurile parlamentare ale minoritatilor nationale, pentru un loc.

Propunerile facute - cu nominalizarile pentru candidatul pentru postul de titular, precum si pentru candidatul pentru postul de supleant - se inainteaza birourilor permanente ale celor doua Camere in termen de 15 zile de la declansarea procedurii de numire.

Birourile permanente ale celor doua Camere inainteaza listele de candidati comisiilor permanente de specialitate, in vederea audierii acestora in sedinta comuna. In urma audierii, comisiile permanente de specialitate vor intocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care il vor prezenta in sedinta Camerei Deputatilor si a Senatului, insotit de cate o lista de candidati propusi pentru posturile de titulari si de cate o lista de candidati propusi pentru posturile de supleanti, dar nu mai putin de 9.

Listele de candidati se supun in intregime votului in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului si se aproba cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Votul este secret si se exprima cu bile.

Stelian Tanase a fost numit director general interimar al Televiziunii Romane, de Parlament, pe 20 decembrie 2013.

Fostul Consiliu de Administratie al TVR, care era condus de presedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Saftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. In dimineata aceleiasi zile, Claudiu Saftoiu isi depusese demisia din functia de presedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului.