Camera Deputatilor a adoptat tacit, marti, o propunere legislativa care prevede ca taxa pentru serviciul public de radiodifuziune si televiziune va fi platita de abonatii care au optat pentru aceste servicii. In prezent, taxa este colectata prin intermediul furnizorului de energie electrica. Initiatorii proiectului, 19 parlamentari PPDD, considera ca actuala lege impune celor care au contract cu un distribuitor de programe dubla taxare radio-tv, prin intermediul facturii de energie electrica si prin contractul cu un operator cablu TV.

Acestia sustin ca cetatenii au dreptul sa-si aleaga liber sursa de informare si orice cetatean care detine aparate dispozitive radio-tv poate sa doreasca sau nu serviciile SRR sau SRTV si nu i se poate bloca accesul liber la informare prin conditionarea mentinerii unei stari contractuale obligatorii cu SRR sau SRTV.

Astfel, proiectul adoptat tacit prevede ca veniturile proprii ale SRR si SRTV vor proveni din taxe pentru serviciul public de radiodifuziune si de televiziune provenite de la abonatii care au optat pentru aceste servicii, surse realizate potrivit obiectului de activitate, donatii si sponsorizari, sume incasate din publicitate, din amenzi si despagubiri civile.

Cuantumul taxelor, modalitatea de incasare si de scutire de la plata acestora, penalitatile de intarziere se vor stabili prin hotarare de Guvern.

Propunerea legislativa a fost adoptata tacit deoarece termenul de dezbatere era 27 martie si a fost depasit.

Camera Deputatilor este prima sesizata cu aceasta propunere legislativa, Senatul fiind for decizional.