Ion Cristoiu se desparte "pe cale amiabila" de televiziunea romana, unde, pe canalul TVR 2, realiza o emisiune cu profil cultural, a spus luni pentru HotNews.ro directorul TVR, Stelian Tanase. El a sustinut pentru HotNews.ro ca "nu am discutat niciodata cu Victor Ponta subiectul Ion Cristoiu. Niciodata", despartirea fiind cauzata de faptul ca jurnalistul - care este prezent si la Realitatea TV - nu a respectat o clauza contractuala ce prevedea ca el sa lucreze in exclusivitate pentru TVR. Plecarea lui Cristoiu a fost anuntata initial de Reportervirtual.ro si Realitatea TV, unde jurnalistul a lasat de inteles ca plecarea sa a fost ceruta de Victor Ponta.

  • Ion Cristoiu a inceput colaborarea cu TVR in luna martie, el numarandu-se printre cei adusi de Stelian Tanase sa realizeze emisiuni la televiziunea publica. In prealabil, el semnase un contract de exclusivitate cu Realitatea TV, al carei sef, Rares Bogdan, declara in februarie ca, totusi, Cristoiu urma sa realizeze in paralel si emisiunea de la TVR. La sfarsitul lunii martie, Paginademedia.ro anunta ca sefii TVR urmau sa discute colaborarea lui Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu sau Ion M. Ionita si il cita pe Stelian Tanase spunand ca aceasta problema a fost discutata intr-o intalnire a lui cu premierul Ponta.

Cristoiu a declarat luni, citat de Reportervirtual.ro, ca "nu stiu de ce premierul Romaniei discuta cu directorul televiziunii despre exclusivitati. Eu n-am avut niciun contract de exclusivitate cu TVR. Motivul despartirii ar fi ca eu apar si la Realitatea TV. Aceasta problema nu s-a pus pana joi. Eu maine seara aveam emisiune programata cu Arsinel, dar nu o sa mai apar in direct, ci cu inregistrare. Am semnat acordul prin care ne despartim amiabil. Oricum, nu e normal ce se intampla".

  • Iar la Realitatea TV el a spus ca "stiam de zvonurile ca in cursul discutiei dintre Stelian Tanase si domnul Ponta s-a abordat chestiunea exclusivitatii de la TVR, lucru confirmat de domnul Tanase la paginademedia. Domnul premier al Romaniei discuta cine are exclusivitate, cine nu. Mi-am facut cruce. (...) E unul din banalele pretexte pentru a scapa de o voce. Sub masca surazatoare de tip Ion Iliescu a lui Victor Ponta se ascunde altceva: nu suporta vocile critice".

Stelian Tanase a declarat luni pentru HotNews.ro ca "nu am discutat niciodata cu Victor Ponta subiectul Ion Cristoiu. Niciodata". Dar, dupa cum declarase el in martie pentru Paginademedia.ro, referitor la colaborarea lui Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu si Ion M. Ionita cu TVR, dar si cu alte posturi, el a spus ca "in intalnirea cu premierul s-a ridicat si aceasta chestiune (...) Chiar daca nu se punea problema, oricum ne gandisem si noi la aceste aspecte".

Acum, Stelian Tanase declara ca exclusivitatea TVR asupra productiilor realizatorilor sai face parte din contract. Tanase a spus ca subiectul i-a fost pus in vedere lui Ion Cristoiu de catre sefa TVR 2, Liana Sandulescu, de mai multa vreme, iar motivul despartirii este "o exclusivitate pe care Ion Cristoiu nu a respectat-o. [Contractul] permite o prezenta ocazionala la alte posturi, e una sa apari cand si cand, alta e sa apari in fiecare saptamana", la ore fixe.

"Imi pare rau, as fi dorit sa colaborez cu Ion Cristoiu. Nu a fost dat afara, i s-a dat sa aleaga" intre a pleca sau a respecta exclusivitatea pentru TVR, a afirmat Stelian Tanase, precizand ca a sperat pana astazi ca problema sa se lamureasca intre jurnalist si Liana Sandulescu.

Stelian Tanase a spus ca situatia ar putea sa se repete in curand si cu un alt realizator care nu respecta "exclusivitatea" impusa de TVR, dar nu a precizat la cine anume se refera.