Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a amendat joi cu 200.000 de lei televiziunea Est TV Piatra Neamt, pentru ca a difuzat in emisiunea "Breaking news" din 3 aprilie o inregistrare video in care, potrivit postului, presedintele PSD Neamt, Arsene Ionel, intretinea relatii sexuale cu o femeie, scrie Agerpres.

CNA a considerat ca postul a incalcat articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, articolul 18, litera b si articolul 19, alineatul 2 din Codul de reglementare a continutului audiovizual.

Potrivit art. 39, "difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

De asemenea, articolul 18, litera b din Codul de reglementare a continutului audiovizual, stipuleaza ca "nu pot fi difuzate in intervalul orar 6,00 - 23,00 productii care prezinta: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen', in timp ce articolul 19, alineatul 2 din Cod prevede ca: 'responsabilitatea clasificarii programelor revine radiodifuzorilor si furnizorilor de servicii media la cerere, in conformitate cu urmatoarele criterii: e) numarul si natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual; g) tipologia eroilor, scopul actiunii acestora, gradul de recurgere la violenta".

Deputatul Ionel Arsene, presedintele PSD Neamt, a catalogat videoclipul ca fiind "o facatura ordinara".

CNA a mai amendat joi, cu 100.000 de lei, postul de televiziune RTL II, din cauza difuzarii unor "imagini obscene" care incalca aceleasi prevederi audiovizuale privind protectia minorilor. Propunerea a fost facuta de Lorand Turos, membru CNA, sanctiunea vizand emisiunea de tip reality show "Lumea reala/ Valo Vilag".

Totodata, eStrada TV a fost amendat cu 10.000 de lei din cauza nerespectarii grilei de program.