​Trei oameni de afaceri din Republica Ceha, miliardarii Petr Kellner si Pavel Tykac, impreuna cu Jan Dienstl, sunt in discutii cu Time Warner pentru a prelua controlul asupra grupului Central European Media Enterprises (CME), care in Romania detine Pro TV, a anuntat ziarul ceh Mlada Fronta Dnes, citat marti de Bloomberg/BusinessWeek. Pe de alta parte, Reuters anunta ca oamenii de afaceri respectivi au dezmintit ca s-ar afla in negocieri pentru CME sau subsidiara din Cehia a grupului. Informatii despre o intentie de vanzare integrala sau partiala a operatiunilor CME - grup confruntat cu serioase probleme financiare - circula de mai multa vreme, dupa ce, anul trecut, fostul CEO Adrian Sarbu si-a dat demisia, iar conglomeratul Time Warner si-a intarit controlul asupra acestei companii.

Potrivit Bloomberg/BusinessWeek, ziarul Dnes, citand surse apropiate discutiilor, a relatat astazi ca Time Warner a avut intalniri repetate, in ultima vreme, cu reprezentanti ai oamenilor de afaceri cehi Petr Kellner, pavel Tykac si Jan Dienstl, care doresc sa preia, impreuna, CME.

Pe de alta parte, Bloomberg noteaza ca PPF Group, compania de investitii a omului lui Petr Kellner, a transmis prin e-mail o declaratie prin care afirma ca aceasta entitate nu este in discutii pentru achizitia CME sau a principalului post TV detinut de CME in Cehia, Nova. Bloomberg il citeaza pe un analist al J&T Banka din Praga, Pavel Ryska, potrivit caruia "desi articolul (publicat de Dnes - n.red.) ar putea avea un impact pozitiv, pe termen scurt, asupra actiunilor CME, credem ca probabilitatea acestei tranzactii este redusa".

Bloomberg noteaza ca dupa aparitia acestei informatii CME a inregistrat cea mai mare crestere la bursa din ultima luna - 12% in primele ore ale sedintei pe bursa de la Praga.

  • Potrivit Forbes, omul de afaceri Petr Kellner, cel mai bogat om din Republica Ceha si al 106-lea cel mai bogat om din lume, are o avere estimata la 11,1 miliarde de dolari. El si-a cladit averea pe afaceri in domeniul asigurarilor si si-a diversificat activitatile in domeniile energetic, al telecomunicatiilor (el a cumparat operatiunea ceha a grupului spaniol Telefonica pentru 3,2 miliarde de dolari), imobiliare pe piata rusa, cercetare medicala.
  • Pavel Tykac are, potrivit Forbes, o avere estimata la 1 miliard de dolari, cladita in special pe activitati din domeniul mineritului (compania sa miniera Czech Coal si-a asigurat un contract pe termen-lung cu producatorul de energie CEZ), dupa ce si-a castigat o reputatie de om de afaceri fara scrupule incepand din anii '90, cand o firma a sa s-a specializat in preluari ostile in cadrul privatizarilor postcomuniste din Republica Ceha.
  • Jan Dienstl este un partener al lui Pavek Tykac in cadrul Czech Coal.

La randul sau, BroadbandTVNews.com noteaza ca, potrivit unor relatari, eventualul cumparator nu este interesat de achizitia unei singure statii, cum ar fi TV Nova, ci de a prelua majoritatea actiunilor in cadrul CME. CezkeNoviny noteaza la randul sau ca acesti oameni de afaceri ar fi interesati sa pastreze doar TV Nova si sa vanda celelalte televiziuni. Tot CezkeNoviny, citand Mlada Fronta Dnes, arata ca ar fi stiuti unii dintre cei care doresc sa cumpere operatiunile din Romania (fostul CEO al CME Adrian Sarbu), Bulgaria (consilierul CME Kasimir Gergov), Slovacia si Slovenia, urmand ca Petr Kellner si Tykac sa gaseasca un cumparator doar pentru operatiunea din Croatia.

  • De la sfarsitul anului trecut, pe piata media circula mai multe informatii privind o eventuala intentie a CME de a vinde partial sau total operatiunile sale din anumite piete, inclusiv Romania. In prima parte a acestui an, potrivit informatiilor HotNews.ro, la usa CME au batut mai multe entitati interesate de astfel de preluari, printre acestea numarandu-se, conform unor surse convergente, si Gazprom, fara sa fie limpede daca au si existat, efectiv, discutii cu reprezentanti Time Warner/CME.
  • In martie, actualul sef al Pro TV, Aleksandras Cesnavicius, declara pentru HotNews.ro ca la acel moment "nu exista niciun fel de negociere in desfasurare" pentru o posibila preluare a Pro TV sau a altor statii din acest grup si nu aveau loc "niciun fel de negocieri nici cu Gazprom, nici cu altcineva" pentru potentiala achizitie a Pro TV.