CNA a decis, marti, ca Antena 3 trebuie sa acorde dreptul la replica Administratiei Prezidentiale, dupa ce in emisiunile "Sinteza zilei" din 12 si 13 februarie si "Esential" din 13 februarie s-a spus ca Traian Basescu a fost colaborator al Securitatii, fara a fi prezentat si punctul sau de vedere, transmite Mediafax.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a primit patru reclamatii de la Administratia Prezidentiala cu privire la mai multe emisiuni difuzate de Antena 3 in lunile ianuarie si februarie, in care se spune, in general, ca in respectivele programe au fost facute "acuzatii defaimatoare si neadevarate" la adresa presedintelui Traian Basescu.

Intr-una din reclamatii se face referire la editia din 12 februarie a emisiunii "Sinteza zilei". "Emisiunea este o sesiune de incriminare a presedintelui Romaniei, dl. Traian Basescu, care nu respecta in niciun fel regulile unei dezbateri", se spune in reclamatia Administratiei Prezidentiale.

Potrivit CNA, emisiunea "Sinteza zilei" din 12 februarie i-a avut ca invitati pe Bogdan Teodorescu, Radu Tudor si Mugur Ciuvica. Titlurile emisiunii au fost "Basescu vrea razboi civil" si "10 intrebari pentru Traian Basescu".

In aceasta emisiune, moderatorul Mihai Gadea i-a adresat lui Traian Basescu intrebarea: "Cand ati condamnat comunismul v-ati referit si la perioada cand erati informator al Directiei a IV-a a Departamentului Securitatii Statului, conform documentelor MApN? Sau la perioada cand erati subsecretar de stat numit direct de Elena Ceausescu?".

Ulterior, pe ecran a fost difuzat un document, din care, potrivit lui Mihai Gadea, reiese ca Traian Basescu a fost "colaborator al organelor de contrainformatii militare pe timpul cat era elev al Institutului de Marina, avand dosarul numarul 3990/09.11.1973".

In aceeasi emisiune, Mugur Ciuvica a spus ca Traian Basescu a fost "turnator". "Deci el are verdict de la CNSAS ca a fost turnator, dar ca nu a facut politie politica pentru ca nu mai are dosarul".

De asemenea, in editiile din 13 februarie ale emisiunilor "Esential" si "Sinteza zilei" s-au facut referiri la presedintele Traian Basescu si la faptul ca acesta ar fi colaborat cu Securitatea, inainte de 1989.

In urma difuzarii emisiunii "Esential", CNA a primit de la Administratia Prezidentiala o reclamatie, potrivit careia in respectivul program "au fost lansate mai multe acuzatii defaimatoare si neadevarate la adresa presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, potrivit carora seful statului ar fi colaborat cu Securitatea".

In sedinta CNA de marti, reprezentanta postului Antena 3, Mirela Bomboe, a declarat ca postul Antena 3 considera reclamatiile respective ca fiind neintemeiate. "Realizatorii si invitatii si-au prezentat opiniile, iar cand s-au facut acuzatii acestea au fost insotite de dovezi", a spus Mirela Bomboe.

Membrii CNA au considerat insa ca Antena 3 a incalcat legislatia audiovizualului intrucat nu a solicitat un punct de vedere si de la Administratia Prezidentiala. Astfel, la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, CNA a decis ca Antena 3 trebuie sa acorde dreptul la replica Administratiei Prezidentiale.

"Pentru" acordarea dreptului la replica au votat Monica Gubernat, Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea, in timp ce "impotriva" au votat Laura Georgescu si Christian Mititelu.

Potrivit articolului 62 din Codul audiovizualului, Antena 3 trebuie sa acorde dreptul la replica Administratiei Prezidentiale in termen de trei zile de la data comunicarii deciziei luate de CNA.

Pe de alta parte, in sedinta de marti, Florin Gabrea a propus o amenda de 40.000 de lei pentru incalcarea legislatiei audiovizualului in mai multe emisiuni difuzate de Antena 3, in ianuarie si februarie, insa propunerea sa nu a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a fi aplicata. O alta propunere in acest caz, amenda de 20.000 de lei (facuta de Lorand Turos), nu a intrunit de asemenea numarul minim necesar de voturi pentru a fi aplicata.

"La fiecare emisiune nu exista decat niste participanti care sunt doar membri ai acestei caste. Ei sunt la ei acasa. Nu are nicio legatura ce fac acestia cu metoda jurnalistica", a spus Florin Gabrea.

"Moderatorii-vedete taie si spanzura si fac politica proprie sau politica propriului post", a spus si Christian Mititelu.

Si Lorand Turos a spus ca in unele din aceste emisiuni au lipsit echilibrul si echidistanta. "Chiar daca nu gasim articole sa sanctionam, mi se pare foarte grav faptul ca aflam ca un om de televiziune (Mihai Gadea, n.r.) va vana toti basistii, chiar daca precizeaza ca in instanta. Acest domn a impartit Romania in doua, cum a vazut pe vremuri in timpul comunistilor, daca nu sunteti antibasisti, sunteti basisti (...) Nu cred ca pentru asemenea exprimari exista prevederi legale pentru a sanctiona, dar vreau sa atrag atentia ca nu este normal ce se intampla si se agraveaza situatia pe zi ce trece", a mai spus Lorand Turos, facand referire la una din editiile emisiunii "Sinteza zilei".

Cele doua propuneri de amendare a Antena 3 - 40.000 de lei si, respectiv, 20.000 de lei - urmeaza sa fie repuse la vot intr-una dintre sedintele viitoare ale CNA, potrivit afirmatiilor facute in sedinta de marti a Consiliului.