Mai multi jurnalisti si vedete de televiziune au scapat de plata retroactiva a TVA-ului pe veniturile din drepturile de autor, dupa ce s-au judecat cu ANAF-ul timp de trei ani, scrie site-ul specializat Pagina de Media, care citeaza o decizie irevocabila pronuntata marti de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Avocatul Gheorghe Piperea, care i-a reprezentat pe reclamanti in aceasta speta, spune ca decizia nu se aplica doar celor aproape 30 de reclamanti, ci tuturor celor vizati si urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.

"Este important ca spre deosebire de dosarele cu clauzele abuzive, unde efectele nu se pot extinde dincolo de reclamanti, aici este o dispozitie in legea contenciosului administrativ, care spune ca daca se anuleaza irevocabil un act administrativ normativ, cum este cazul acestei norme metodologice, atunci hotararea de anulare se publica in Monitorul Oficial si are efecte pentru toata lumea, adica erga omens, adica este inversul a ceea ce inseamna actul administrativ normativ. Acesta se refera la toata lumea, priveste pe toata lumea, anularea sa priveste pe toata lumea", a declarat Gheorghe Piperea, pentru paginademedia.ro.

"Mai mult decat atat, este extrem de interesant ce spune in legea contenciosului administrativ: nu ai voie in calitate de emitent al acelui act anulat, sa mai emiti un act administrativ identic sau similar. Inca o chestiune foarte interesanta, apara in articolul 22 orice intarziere in punerea in aplicare a acestei hotarari de anulare, adica repararea efectelor care s-au putut intampla, intre timp poate sa fie imputata conducatorului autoritatii", a mai adaugat el.

Printre reclamanti s-au numarat Nicu Alifantis, Mihai Bendeac, Doru Buscu, Mihai Dobrovolschi, Mircea Badea si Victor Ciutacu.

Ce se va intampla cu cei care au platit deja TVA-ul catre ANAF: "Acelea sunt plati nedatorate si pot oricand sa fie restituite in termenul de prescriptie, printr-un proces. Exista un caz irevocabil solutionat, tot prin intermediul nostru, Cornel Nistorescu a primit deja hotarare irevocabila de restituire a acestei sume ca plati nedatorate", a explicat avocatul, pentru paginademedia.ro.

In 2011, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, condusa pe atunci de Sorin Blejnar, a invocat o prevedere din Codul Fiscal potrivit careia veniturile anuale pentru care taxa pe valoare adaugata (TVA) devine obligatorie este de 35.000 de euro.

In luna martie a aceluiasi an, ANAF a declansat inspectii fiscale la persoanele fizice care au avut in 2006-2010 venituri impozabile din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala si contracte de colaborare peste plafonul de scutire de la plata TVA prevazut de legislatia aplicabila in perioada respectiva, potrivit Mediafax.

Lista reclamantilor

Nicu Alifantis

Mircea Badea

Mihai Bendeac

Borobeica Dorulet (bass-istul de la Iris)

Doru Buscu (Catavencii)

Bogdan Chireac

Cristian Coman

Dan Constantin

Mihai Dobrovolschi

Gabriela Firea

Anca Yvette Gradinaru

Marin Marian Cristian

Melania Medeleanu

Arina Moga

Moldoveanu Ioan

Cornel Nistorescu

Emilia Popescu

Cosmin Stan

Oana Stancu

Dan Suciu

Ilie Serbanescu

Radu Tudor

Adrian Ursu

Radu Preda

Robert Sebastian Tatarus

Negulescu Madalina

Negulescu Sorin Mihai