RCS&RDS a dat in judecata UPC si NextGen (detinuta de Romtelecom) pentru ca cele doua companii de cablu refuza sa introduca in grila postul Digi 24, aflat in topul posturilor libere la retransmisie, scrie Paginademedia.ro.

Actiunea in instanta, in ambele cazuri, a fost inaintata la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti joi, 15 mai.

Reamintim ca Digi 24 se afla pe pozitia 13 in topul posturilor libere la retransmisie. In prima faza, Consiliul National al Audiovizualului a aprobat grilele de programe al marilor cablisti fara Digi 24 in grila. Ulterior, Consiliul a cerut o verificare a grilelor tuturor cablistilor pentru a stabili daca respecta principiul must carry. Dupa aceasta verificare, Consiliul a decis sa someze public 20 de companii de cablu, printre care RCS&RDS, UPC si Romtelecom, pentru ca din grilele lor lipseau mai multe posturi libere la retransmisie, printre care Digi 24, Alfa Omega, Credo TV si Mynele TV.

RCS&RDS nu este strain de astfel de procese. Compania de cablu a fost data in judecata chiar de Antena Group pentru ca, in 2011, a refuzat sa introduca in grila defunctul post de sport GSP TV, aflat in lista must carry. Antena Group a si castigat, la momentul respectiv, procesul cu RCS.

Ce spune art 82 din Legea Audiovizualului:

  • "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta".