Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a amendat marti Antena 3 cu 20.000 de lei pentru incalcarea legislatiei audiovizualului in mai multe emisiuni difuzate in lunile ianuarie si februarie, informeaza Agerpres.

Pe 13 mai CNA a decis ca Antena 3 trebuie sa acorde dreptul la replica Administratiei Prezidentiale pentru afirmatii din emisiuni difuzate in 12 si 13 februarie, potrivit carora presedintele Traian Basescu ar fi fost colaborator al Securitatii si in care nu a fost prezentat si punctul sau de vedere al sefului statului.

CNA a revenit marti asupra emisiunilor analizate din perioada ianuarie-februarie, reluand votul pentru amendarea postului propusa pe 13 mai, cand niciuna dintre propunerile de amendare nu a intrunit numarul necesar de voturi.

Dupa reluarea votului marti, Antena 3 a fost amendata cu 20.000 de lei, membrii CNA apreciind ca postul a incalcat articole din Codul de reglementare a continutului audiovizualului, potrivit carora "furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, viata privata, onoarea si reputatia, precum si dreptul la propria imagine" si ca "in virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere".

Neptun TV, amendat cu 10.000 de lei pentru lipsa impartialitatii

Membrii CNA au mai amendat marti postul Neptun TV cu 10.000 de lei, pentru lipsa impartialitatii in emisiunile informative din 19 martie, in urma autosesizarii formulate de Narcisa Iorga - membru CNA, mai anunta Agerpres.

Potrivit raportului de monitorizare al CNA, in emisiunile informative din 19 martie Neptun TV a prezentat "aspecte de la perchezitiile facute la locuinta presedintelui Consiliului Judetean Constanta si la Consiliul Judetean Constanta".

La propunerea Narcisei Iorga, sase dintre membrii CNA au votat pentru amenda de 10.000 de lei, considerand ca postul Neptun TV a incalcat in acele emisiuni articolul din Codul de reglementare a continutului audiovizual potrivit caruia "in programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala, trebuie sa respecte principiul impartialitatii, echilibrului si favorizarii liberei formari a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica".

Grila TVR Cluj, aprobata de CNA

Tot marti, membrii CNA au aprobat grila de programe a postului regional TVR Cluj, care cuprinde si filme in noua varianta a structurii de programe, informeaza Agerpres.

Potrivit CNA, noua grila a TVR Cluj cuprinde programe de informare (49,72% fata de 59,39% in grila anterioara), programe educative, culturale, religioase (22,57% fata de 20,4%), filme (8,97% fata de 0%), divertisment (13,24% fata de 14,83%), publicitate (5,5% fata de 5,38%).

Narcisa Iorga a propus amanarea votului pentru grila de programe a TVR Cluj pana cand CNA discuta cu reprezentantii postului despre emisiunea "Dialoguri cu Andrei Marga", care il are ca invitat pe fostul ministru de Externe.

"Domnul Marga este om politic. Numele domniei sale apare intr-o emisiune, poate schimba macar numele acestei emisiuni", a spus Narcisa Iorga.

Consiliul insa a respins prin vot propunerea de amanare si a votat in favoarea noii grile a TVR Cluj.