Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de joi, sa amendeze postul de televiziune Realitatea TV cu suma de 6.000 de lei, pentru afirmatii jignitoare la adresa premierului Victor Ponta dintr-o editie a emisiunii "Jocuri de putere", realizata de Rares Bogdan, informeaza Mediafax.

Consiliul National al Audiovizualului a analizat, joi, doua reclamatii privind editii ale emisiunii "Jocuri de putere", difuzate la Realitatea TV pe 5 si 6 mai.

In emisiunea reclamata, Rares Bogdan a folosit, printre altele, expresii precum "misoginism atroce", "grobianism feroce" si "un om care schelalaie, unul care-si copiaza teza de doctorat".

"La raportul de control al Guvernului, la atributiile Corpului de Control s-au folosit cuvintele "penibil" si "pueril" si am luat din DEX ce inseamna explicatiile acestor cuvinte. Stim cu totii. Nu este nimic jignitor", a spus Mura Frinculescu, directorul executiv al Realitatea Media, raspunzand astfel uneia dintre reclamatii.

"Reclamantii pretind ca nu mi-am indeplinit obligatia legala de a folosi un limbaj decent si am prejudiciat intr-un mod evident imaginea premierului Victor Ponta prin exprimarile "Este de o mitocanie groaznica, de un grobianism feroce". Fac precizarea ca afirmatia mea a fost facuta ca urmare a declaratiei domnului Victor Ponta "Este un loc deschis si nu as vrea sa ne cada o parasuta in cap de la domnul Basescu. Ne ataca cu parasute, noi avem pilot", afirmatie facuta la putin timp dupa ce doamna Elena Udrea a facut un salt cu parasuta. (...) Rares Bogdan a invocat art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, conform careia "orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare, libertatea de opinie sau libertatea de a exprima idei fara amestecarea autoritatilor publice si fara a tine cont de frontiere"", a fost punctul de vedere transmis de Rares Bogdan si citit de Mura Frinculescu in sedinta CNA.

In acest context, Monica Gubernat, membru al CNA, a propus sanctionarea postului de televiziune cu suma de 6.666 de lei, aceasta modificand ulterior suma in 6.000 de lei. "Pentru jigniri repetate la adresa premierului (Victor Ponta, n.r.), fara nicio importanta pentru spatiul public, propun o amenda de 6.666 de lei. (...) Sa va spun jignirile? Cred ca nu are sens, inclusiv similitudinea, relatia de cauzalitate intre mandatul lui Putin si cand s-a investit Guvernul. Nu am inteles-o", a spus Gubernat.

"Pentru" amenda propusa de Monica Gubernat au votat, pe langa aceasta, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea, Laura Georgescu, Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu, iar "impotriva", Florin Gabrea, Narcisa Iorga si Valentin Jucan.

Sanctiunea a fost aplicata in baza articolului 30 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, viata privata, onoarea si reputatia, precum si dreptul la propria imagine", dar si in baza articolului 32, alineatul (2), conform caruia "Nu orice interes al publicului trebuie satisfacut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica incalcarea dreptului la viata privata".