Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, marti, sa amendeze cu cate 25.000 de lei Kiss FM, Radio Zu, Pro FM si Gold FM, din cauza limbajului cu tenta sexuala folosit in emisiunile matinale difuzate de aceste radiouri, scrie Mediafax.

CNA a monitorizat emisiunile matinale difuzate in perioadele 3 - 31 ianuarie si 10 - 27 martie de posturile de radio Kiss FM, Radio Zu, Pro FM si Gold FM.

Potrivit celor mai multi membri ai CNA, in mai multe editii ale emisiunii "Kissteria Matinala" de la Kiss FM, "Morning Zu" de la Radio Zu, "Alarma ProFM" de la Pro FM si "Dobrovolschi Show" de la Gold FM a fost folosit un limbaj cu tenta sexuala si pornografica, incalcandu-se astfel legislatia audiovizualului privind protectia minorilor.

"Observ ca realizatorii emisiunilor au niste frustrari sau poseda un prea vast repertoriu sexual pe care nu mai pot sa-l tina in frau si atunci trebuie sa-l spuna in fiecare dimineata. La Radio Zu sunt glume cu tenta sexuala, (...) la Gold FM este vorba despre masturbare, la Kiss FM este vorba despre vibrator, la Pro FM se face referire la actul de prostitutie (...) ", a spus membrul CNA Valentin Jucan.

El a spus ca cele patru posturi de radio au incalcat articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", si articolul 18, litera b din Codul audiovizualului, potrivit caruia "Nu pot fi difuzate in intervalul orar 6.00 - 23.00 productii care prezinta: scene de sex, limbaj sau comportament obscen".

Jucan a propus amendarea Kiss FM, Radio Zu, Pro FM si Gold FM cu cate 50.000 de lei, insa ulterior si-a retras propunerea si a sustinut propunerea facuta de membrul CNA Narcisa Iorga, respectiv amendarea cu cate 25.000 de lei a celor patru posturi de radio.

"Pentru" amendarea cu 25.000 de lei a celor patru radiouri au votat Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda si Cristina Trepcea, in timp ce "impotriva" au votat Laura Georgescu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.