Membrii Consiliului de Administratie (CA) al Radioului Public, intre care se afla si presedintele-director general, Ovidiu Miculescu, isi vor incheia mandatele la conducerea institutiei in luna iunie, fapt pentru care Comisia de Cultura a Senatului a declansat procedura inlocuirii lor, scrie Mediafax.

Senatorul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura si media din Senat, a declarat ca a inaintat deja o scrisoare catre Biroul Permanent prin care a solicitat declansarea procedurilor pentru numirea unei noi conduceri a Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR).

"Este o procedura tipica atunci cand expira un mandat. Eu, ieri, am semnat o scrisoare, pe care am inaintat-o Biroului Permanent, prin care am instiintat ca peste o luna expira mandatul si solicit Biroului Permanent, conform legii, sa declanseze procedurile, respectiv sa invite institutiile care nominalizeaza sa se pregateasca. Este o chestie foarte simpla, se va face in luna iunie, cand le expira mandatul (membrilor CA, n.r.). Oricum nu ii putem inlocui inainte sa expire mandatul", a declarat Georgica Severin.

De asemenea, Georgica Severin a spus ca este o situatie inedita ca un CA al Radioului Public sa isi incheie mandatul de patru ani, in conditiile in care Consiliile de Administratie ale Televiziunii Publice au fost schimbate de mai multe ori in ultimii ani, inainte de finalizarea mandatelor, odata cu respingerea rapoartelor de activitate.

Consiliul de Administratie al Radioului Public este format din: Ovidiu Miculescu (presedinte-director general al SRR), Demeter Andras, Doina Tanase, Mihai Voicu, Mirela Ioana Fugaru, Ileana Savu, Ducu Bertzi, Ana Florea, Adelina Radulescu, Maria Toghina, Adrian Moise si Bogdan Hossu.

Din CA a facut parte si Stejarel Olaru, care insa si-a dat demisia din aceasta functie. El a declarat ca demisia sa a devenit efectiva incepand cu data de 1 aprilie, precizand ca a luat aceasta decizie "din motive profesionale".

Acestia au fost numiti membri ai CA al SRR de Parlament pe 29 iunie 2010, fapt pentru care mandatele lor se vor incheia la sfarsitului lunii iunie 2014.

Ovidiu Miculescu a fost validat de Parlament ca presedinte-director general al SRR pe 3 iulie 2012, fiind sustinut pentru aceasta functie de USL, dupa ce Demeter Andras a anuntat ca renunta la functia de presedinte-director general al Radioului Public, mandat pentru care fusese numit in iunie 2010, fiind sustinut de UDMR. Desi a renuntat la functia de presedinte-director general, Demeter Andras si-a pastrat calitatea de membru in CA al SRR.

Pe de alta parte, unii membri ai CA, intre care Ovidiu Miculescu si Ileana Savu, au fost declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate, insa au contestat in instanta deciziile.

Potrivit Legii 41, privind organizarea si functionarea SRR, Consiliul de Administratie al Radioului Public este compus din 13 persoane, dintre care una indeplineste functia de presedinte. Presedintele Consiliului de Administratie este si directorul general al institutiei.

Membrii CA sunt numiti de Parlament, prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, in sedinta comuna a celor doua Camere, pentru un mandat de 4 ani.

Pentru numirea in CA se inainteaza propuneri Birourilor Permanente ale celor doua Camere, dupa cum urmeaza: grupurile parlamentare reunite din cele doua Camere ale Parlamentului inainteaza propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Parlament; Presedintele Romaniei, pentru un loc; Guvernul, pentru un loc; personalul SRR desemneaza, prin vot secret, candidatii pentru doua locuri, in cadrul unui scrutin organizat la nivelul institutiei; grupurile parlamentare ale minoritatilor nationale, pentru un loc.

Societatea Romana de Radiodifuziune detine in prezent posturile Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Antena Satelor, Radio3Net, Radio Bucuresti, peste 10 statii regionale si locale si Radio Chisinau. Acestora li se adauga postul online pentru copii Radio Junior si agentia de presa Rador.