Patru organizatii au protestat, miercuri, printr-o adresa transmisa Comisiilor de Cultura fata de o decizie a Comitetului Director al Societatii Romane de Radiodifuziune de a nu permite persoanelor din afara institutiei sa candideze in alegerile prin care angajatii SRR isi desemneaza reprezentantii in Consiliul de Administratie. O situatie similara s-a petrecut, in ianuarie, si la TVR.

Cele patru organizatii - ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind - arata, in scrisoarea adresata Comisiilor de cultura, ca in noaptea zilei de 3 iunie CD al SRR a adoptat o dispozitie privind organizarea alegerilor interne, iar regulamentul de organizare a acestor alegeri interzice candidaturile persoanelor din afara radioului.

  • Semnatarii scrisorii arata ca "modul in care a fost adoptata aceasta dispozitie si perioada extrem de scurta dedicata inscrierii candidaturilor si prezentarii programelor candidatilor compromit din start ideea unui proces electoral corect si echitabil si genereaza suspiciuni justitificate cu privire la faptul ca intentia conducerii SRR este aceea de a organiza un simulacru de alegeri prin care persoanele incomode sa fie eliminate din cursa. Pe 3 iunie, liderul sindical Adrian Moise si Cristian Parvulescu isi anuntasera candidaturile pentru cele doua locuri. Moise este in prezent reprezentantul salaritilor in CA al SRR si se afla intr-un conflict deschis cu managementul institutiei, ceea ce sporeste temerile ca masura vizeaza persoanele incomode conducerii SRR."

Amintind de situatia identica petrecuta la inceputul anului la TVR, scrisoarea mentioneaza ca "prin astfel de masuri, conducerile SRR si TVR nu numai ca afecteaza grav imaginea celor doua institutii, dar compromit ideea de serviciu public de media, si asa supusa in ultimii ani unor atacuri publice venite atat din zona politica, dar si din mass-media."