Cel mai important trust de presa din secuime a primit, in ultimii trei ani, finantari de aproximativ 2,6 milioane de euro de la companii maghiare aflate in proprietatea statului, prin intermediul unei fundatii din Ungaria, potrivit unei anchete Transindex.ro. Fundatia respectiva, infiintata de catre firma care editeaza cotidianul Magyar Nemzet, apropiat guvernului Orban, a alocat trustului din Romania - ce editeaza ziare in Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Targu Mures, precum si alte publicatii - aproximativ jumatate din sponsorizarile primite de la companii de stat din Ungaria, arata sursa citata.

  • Transindex.ro citeaza informatii obtinute din rapoartele anuale depuse de Fundatia "Pentru Presa Maghiara Fara Frontiere" (Hatarok Nelkul a Magyar Sajtoert Alapitvany), in conditiile in care, in Ungaria, ONG-urile sunt obligate sa depuna anual, impreuna cu bilantul contabil, si un raport de activitate, iar astfel de documente sunt publice.

Potrivit sursei citate, fundatia mentionata a fost infiintata in 2010 de catre firma care editeaza cotidianul Magyar Nemzet, apropiat actualului guvern de la Budapesta. Din rapoartele consultate reiese ca, in ultimii trei ani, aceasta organizatie a primit sponsorizari totalizand 5,3 milioane de euro de la mai multe companii de stat, intre care compania de electricitate (Magyar Villamos Muvek Zrt.), compania care opereaza centrala nucleara de la Paks (Paksi Atomeromu Zrt.), loteria nationala (Szerencsejatek Zrt.).

Sumele au fost donate mai multor ONG-uri si firme din Romania, respectiv Slovacia. Cel mai mare beneficiar este editorul de presa Udvarhelyi Hirado SRL, firma controlata de fundatia maghiara si care a primit 2,6 milioane de euro in ultimii trei ani.

Udvarhelyi Hirado SRL editeaza cotidiane locale in Odorheiu Secuiesc (Udvarhelyi Hirado), Miercurea Ciuc (Csiki Hirlap), Gheorgheni (Gyergyoi Hirlap) respectiv Targu Mures (Vasarhelyi Hirlap). Din portfoliu face parte cotidianul regional Kronika, saptamanalul Erdelyi Naplo, respectiv portalul szekelyhon.ro, dupa cum arata Transindex.ro.

  • Investigatia pe larg - aici (in limba maghiara)