Majoritatea membrilor Consiliului National al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, sa interzica transmiterea in direct a sedintelor Consiliului, fara acordul prealabil al CNA, nefiind de acord nici cu difuzarea acestora pe site-ul oficial al institutiei, relateaza Mediafax.

CNA a votat, in sedinta de joi, modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare (ROF) al institutiei.

Modificarea a fost adoptata cu opt voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea), in timp ce trei membri ai CNA (Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea) nu au dorit sa voteze.

Narcisa Iorga a facut o propunere (introducerea in ROF a unui articol potrivit caruia sedintele publice ale CNA sa fie transmise online live pe site-ul CNA), care nu a fost suspusa la vot imediat ce a fost facuta de Iorga, ci dupa ce au fost votate alte articole propuse in ROF. "Nu am votat pentru ca nu se respecta niciun fel de regula", a spus Iorga, precizand ca modul in care se voteaza este o abatere de la regulile CNA.

Astfel, cu opt voturi "pentru" a fost decis ca sedintele publice ale CNA sa fie inregistrate audio si video prin sistemul propriu al institutiei. Inregistrarile pot fi consultate, la cerere, dar nu pot fi copiate sau reproduse.

De asemenea, este interzisa transmiterea in direct a sedintelor Consiliului, fara acordul prealabil al CNA. Acordul se da prin vot, in situatii speciale, cu respectarea prevederilor articolului 15, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "In indeplinirea functiilor si a atributiilor ce ii revin potrivit prezentei legi, Consiliul emite decizii, instructiuni si recomandari, in prezenta a cel putin 8 membri si cu votul a cel putin 6 membri".

Pe de alta parte, CNA a decis ca jurnalistii care vor sa participe la sedintele Consiliului trebuie sa solicite o acreditare, care este valabila pentru o sedinta, o perioada determinata sau permanent. Persoanele private (publicul) pot participa in limita locurilor disponibile dupa o solicitare, in acest sens, adresata Biroului Comunicare si Relatii cu publicul din CNA.

Noile dispozitii ale ROF al CNA vor intra in vigoare vineri, 20 iunie.

Pe de alta parte, propunerea Narcisei Iorga - ca sedintele publice ale CNA sa fie transmise online live pe site-ul cna.ro - a fost votata doar de cinci membri ai Consiliului (Narcisa Iorga, Florin Gabea, Valentin Jucan, Lorand Turos si Monica Gubernat), in timp ce "impotriva" au votat Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea. O decizie poate fi adoptata in CNA cu minimum sase voturi "pentru".

Dupa vot, Valentin Jucan a declarat ca nu se va opri sa transmita sedinta CNA live pe pagina sa de Facebook.

"Astept sa primesc plangerea penala pe care mi-ati promis-o, pentru ca eu nu ma opresc. In continuare o sa transmit. Puteti sa mai faceti inca zece ROF-uri. Faceti-mi plangerea penala, ne vedem in instanta", a spus Jucan. Acesta a mai spus ca potrivit legii audiovizualului sedintele CNA sunt publice si nimic nu il impiedica sa le transmita online.

Sedinta CNA de joi a debutat intr-o nota foarte tensionata. Situatia tensionata a fost cauzata de neintelegerile dintre cei 11 membri ai Consiliului privind filmarea si transmiterea online in direct a sedintei pe pagina privata de Facebook a membrului Valentin Jucan, dar si pe fondul faptului ca presedintele CNA, Laura Georgescu, a demarat testele pentru difuzarea online a sedintei pe site-ul oficial cna.ro.

Monica Gubernat a atras atentia ca pe pagina web (ustream.tv) pe care este ridicat semnalul filmat in sala de sedinta a CNA de Valentin Jucan, prin intermediul unei camere montate pe laptopul sau, sunt promovate diferite spoturi comerciale, inclusiv unul la o firma de autoturisme de lux. Jucan a explicat ca respectivele spoturi comerciale sunt promovate de catre respectiva pagina web, nefiind el responsabil de acest lucru.

Pe de alta parte, pentru testele in vederea difuzarii online a sedintelor CNA pe site-ul cna.ro, Laura Georgescu a spus ca a apelat la compania RCS&RDS si la un cameraman privat (o femeie, a carei identitate nu a fost precizata).

"Pentru legarea sistemului live online, pentru transmiterea live online pe site-ul institutiei, am apelat pe partea de cablistica la RCS. Camera era a unei persoane fizice, pe care am chemat-o eu", a spus Laura Georgescu, raspunzand unor intrebari adresate de Narcisa Iorga.

Iorga a pus aceste intrebari dupa ce a constatat ca pe site-ul CNA au aparut in locul inregistrarilor din sedinta CNA imagini de la televiziunea Digi Sport, care este detinuta de RCS&RDS.

Pe de alta parte, Laura Georgescu a mai declarat ca ar fi votat pentru difuzarea online a sedintelor CNA, pe site-ul cna.ro, daca nu ar fi aparut incidentul observat de Monica Gubernat privind spoturile comerciale care sunt inserate pe transmisiile difuzate live din sedintele CNA de catre Jucan, pe pagina sa de Facebook.

"Ati folosit imaginea Consiliului in scopuri comerciale", i-a spus Laura Georgescu lui Valentin Jucan.

Dupa sedinta CNA, Valentin Jucan a declarat pentru Mediafax ca va rezolva pana saptamana viitoare problema respectivelor spoturi publicitare, pe care el nu si le-a dorit si care au aparut uneori in timpul transmisiei online in direct a sedintei CNA de joi, pe pagina lui de Facebook, prin intermediul site-ului ustream.tv.

"Contul pe care il folosesc este un cont gratuit. Ca sa pot sa-l folosesc fara acele mici spoturi, trebuie sa platesc o suma considerabila de bani, iar acele spoturi sunt insertii care nu apartin celor de la ustream.tv si cu atat mai putin mie. Apar pe orice site in functie de laptopul sau de calculatorul pe care il folosesti. Ele se pot inchide. In niciun caz nu imi apartin si nu le-am dorit si nici nu am optat ca ele sa fie acolo. Prezenta lor pe mine nu m-a favorizat in niciun fel, din contra, ma defavorizeaza. Pana saptamana viitoare o sa rezolv si aceasta problema", a spus Valentin Jucan.