Numarul autorilor voluntari care contribuie la dezvoltarea enciclopediei online Wikipedia este in scadere. In acelasi timp, creste numarul acelor contributori care practica publicitate mascata. Pentru a contracara acest fenomen, Wikipedia a lansat contraofensiva, modificandu-si termenii de utilizare: cine e platit pentru continutul publicat sau modificat pe Wikipedia, trebuie pe viitor sa o declare public. Este un apel la transparenta, pe care Wikipedia il face pentru a-si pastra reputatia de enciclopedie conceputa in mod obiectiv si independent.

Anuntul a fost postat de Fundatia Wikimedia, care sta in spatele Wikipediei si poate fi citit in mai multe limbi: chineza, japoneza, italiana, franceza, spaniola, germana, araba si engleza. „Daca sunteti platit pentru contributia dv., trebuie sa declarati aceasta contributie platita. Trebuie sa va declarati apartenenta in rezumatul contributiei, pe situl utilizatorilor sau pe cel dedicat discutiilor, pentru a va face vizibila perspectiva“, se precizeaza in anuntul de schimbare a termenilor de folosinta, din 16 iunie.

Pe scurt, cine modifica date pe Wikipedia la comanda unei firme sau a unei agentii de publicitate, trebuie sa o declare in mod deschis si public.

La Wikipedia poate, din principiu, contribui oricine, intelegandu-se si companii sau organizatii. Acestea din urma sunt in mod special tentate de a modifica sau furniza informatii care sa le cosmetizeze imaginea, sau sa le serveasca intereselor de promovare. De ce e tentatia mare? Adesea, motoarele de cautare plaseaza sus de tot in „clasamentul” rezultatelor cautarii, continuturile de pe Wikipedia.

Faptul ca se abuzeaza de Wikipedia, in sensul raspandirii de informatii false, a fost semnalat in mod repetat in presa. In octombrie anul trecut, Wikipedia a blocat 250 de profile de utilizatori suspectati de a fi infrumusetat articole, pe bani. Conturile de utilizatori cum sunt cei 250 mentionati si blocati sunt numite in jargonul german de retea „Sockenpuppen“ (papusi din sosete).

Intre firmele care in anii trecuti ar fi manipulat texte din Wikipedia se numara Nestlé, Securitas, Boehringer-Ingelheim si Daimler. Un caz recent ar fi cel al Banc de Binary din Cipru, care pe platforma de freelanceri Elance ar fi cautat ulterior persoane care sa preia rezolvarea gafei de continut pe Wikipedia, oferindu-le 10.000 de dolari. Banc de Binary a fost acuzata in 2013 de catre U.S. Commodity Futures Trading Commission si United States Securities and Exchange Commission, ca ar fi incalcat legile fiscale ale Statelor Unite.

Saptamana trecuta, Wikipedia a semnat o intelegere cu mai multe firme de PR, care se obligau sa respecte termenii de folosinta. Piaristi de varf cum sunt Beutler Ink, FleishmanHillard, Peppercomm, Burson-Marsteller, Ketchum, Porter Novelli, Voce Communications, Edelman, Allison+Partners si Glover Park Group au comunicat ca vor transparentiza contributiile la Wikipedia, ale clientilor lor.

Expertii PR ar fi redactat un soi de manifest, in care se mentioneaza cat de important le este aceasta enciclopedie online, ca resursa de cunoastere publica, unica in felul ei. In consecinta, ar fi imperativ ca expertii in comunicare sa inteleaga liniile directoare ale Wikipedia, ca parte a unei constiinte etice.

In februarie 2014, autorii care contribuiau la Wikipedia erau in numar de 76.000. Cu trei ani in urma, erau 89.000. Pe autorii din prezent, Wikipedia ar dori sa-i pastreze in orice caz. „Daca prelucrati informatii de placere si in mod voluntar, nu se schimba nimic. Va rugam sa continuati!”, este indemnul de pe blogul Wikimedia. Si angajatii galeriilor de arta, ai muzeelor sau bibliotecilor pot de regula, fara „somatie la transparenta”, sa contribuie cu articole si informatii.

In prezent, Wikipedia numara circa 500 de milioane de utilizatori pe luna, un numar in crestere. Pentru a suplini insa scaderea vizibila a numarului de autori voluntari, Fundatia care sustine Wikipedia vrea sa atraga la scris mai multe femei. Fondatorul acesteia, Jimmy Wales, crede ca redusa contributie feminina este cauzata de faptul ca sunt relativ putin prezente temele legate de moda, distractie sau cresterea copiilor mici.

O alta deficienta ar fi faptul ca majoritatea autorilor ar proveni din tarile bogate si prea putini din cele sarace, creindu-se astfel un dezechilibru informativ din perspectiva lumii globale.