ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent au luat pozitie, vineri, fata de modificarile aduse, joi, de CNA propriului Regulament de Organizare si Functionare (ROF), prin care se interzic transmisiunile in direct din sedintele Consiliului, fara acordul forului audiovizual, iar jurnalistii si publicul sunt obligati sa se acrediteze sau sa anunte in prealabil ca vor sa ia parte la sedinte. Masurile "restrang nejustificat accesul publicului la informatii", apreciaza cele doua organizatii.

Pozitia ActiveWatch si CJI:

CNA se ascunde de public

ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent isi exprima dezaprobarea fata de modificarile aduse de CNA propriului Regulament de Organizare si Functionare (ROF) in sedinta din 19.06.2014 deoarece restrang nejustificat accesul publicului la informatii privind activitatea Consiliului. Organizatiile cer membrilor CNA sa revina asupra deciziei, readucad ROF-ul in linie cu obligatiile legale si in respectul statutului de garant al interesului public pe care CNA il are prin lege.

Conform modificarilor, "Sedintele publice ale Consiliului sunt inregistrate prin sistemul propriu al institutiei. Inregistrarile pot fi consultate, la cerere, dar nu pot fi copiate sau reproduse." ; "Este interzisa transmisa in direct a sedintelor Consiliului, fara acordul pracestea ealabil al CNA. Acordul se da prin vot, in situatii speciale, cu respectarea prevederilor art. 15 alin. (1) din Legea 504/202." Majoritatea membrilor au votat impotriva transparentei si a deschiderii institutiei fata de public.

Organizatile semnatare critica decizia CNA de a ingreuna accesul jurnalistilor si al publicului la sedintele publice, prin introducerea acreditarilor si a anuntului prealabil, considerand ca acesta este un pas inapoi fata de regimul actual. Raportul MCV a recomandat CNA consolidarea activitatii, iar aceste masuri vin impotriva unei astfel de recomandari, cu atat mai mult cu cat nu exista o justificare obiectiva pentru impunerea unor astfel de restrictii.

Restrangerea si conditionarea dreptului presei de a transmite live sau de a difuza imagini din cadrul sedintelor nu are alta justificare decat teama membrilor de a lasa publicul sa le judece activitatea, modul de a vota si comportamentul in cadrul sedintelor. Aceste masuri stirbesc credibilitatea si asa puternic diminuata a institutiei si vor alimenta suspiciunile privind modul de functionare a institutiei.

Discutiile din sedintele publice ale CNA sunt acoperite de legea liberului acces la informatiile de interes public, fiind informatii care rezulta din activitatea institutiei publice. Limitarea multiplicarii si reproducerii lor contravine spiritului legii 544/2001 si angajamentului Romaniei fata de principiile guvernarii deschise.

In solicitarea transmisa in urma cu doua zile Consiliului prin care solicita transmiterea live, pe site-ul propriu a sedintelor CNA, ActiveWatch sutinea ca "este in interesul institutiei sa dea dovada de cat mai multa transparenta in fata publicului, iar membrii Consiliului trebuie sa accepte ca statutul de demnitari publici presupune si o protectie mai redusa a dreptului la propria imagine. Transmiterea live a sedintelor poate fi si un instrument de responsabilizare a membrilor CNA, de crestere a calitatii dezbaterilor din cadrul acestor sedinte, precum si un instrument prin care publicul poate judeca obiectiv argumentele expuse si modul in care membrii voteaza, contribuind astfel la cresterea credibilitatii acestei institutii."

Reluam cererea adresata in urma cu doua zile institutiei, ca sedintele Consiliului sa fie transmise live pe site-ul institutiei.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent