Scriitoarea, jurnalista si profesoara Ana Maria Sireteanu, director al postului Radio Romania Cultural in perioada 1996 - 2002, a murit vineri, la varsta de 69 de ani, dupa o lunga si grea suferinta, se arata pe site-ul radioromaniacultural.ro. Ana Maria Sireteanu s-a nascut in Bucuresti, pe 21 februarie 1945. A fost nepoata din partea mamei, din familia Braescu, a celebrei performere nationale si internationale in parasutism si in aviatie Smaranda Braescu si a pictorului Tache Braescu.

Tatal Anei Maria Sireteanu a fost actorul de film si teatru Dorin Sireteanu, foarte cunoscut in perioada interbelica pentru rolurile principale in primele filme romanesti, precum "Iancu Jianu" si "Ciuleandra".

Ana Maria Sireteanu a urmat cursurile Liceului "Sf. Iosif" din Bucuresti, redenumit "Vasile Alecsandri", si pe cele ale Liceului "Mihail Sadoveanu", pe care l-a absolvit in 1962. In anul 1967 a fost admisa la Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti. Ulterior a sustinut un doctorat in stiinte psihologice, specializarea psihologie mass-media, cu teza "Creatia imagologica - Rolul mass-media".

In anul 1968 a inceput colaborarea cu radioul public. In perioada 1975 - 2003 a fost redactor de emisiuni radio si TV culturale si educationale la Radioteleviziunea Romana, iar, dupa 1990, realizator.

A detinut, tot dupa 1990, mai multe functii manageriale, intre anii 1996 si 2002 fiind directoarea postului Radio Romania Cultural. A ramas colaboratoarea radioului pana in anul 2005.

In perioada 2003 - 2005 a fost profesor asociat al Facultatii de Jurnalism, Universitatea Hyperion, si, intre 2005 si 2008, lector doctor la catedra de jurnalism radio a Facultatii de Jurnalism din Universitatea Hyperion.

De asemenea, Ana Maria Sireteanu a transpus in plan profesional realizarile personale creand misiunea culturala educationala a postului de radio public, prin conceptia grilei de programe si colaborand cu o echipa jurnalistica performanta si cu personalitati din tara si de peste hotare. A infiintat proiecte, precum Gala Premiilor Canalului Cultural si spectacolele de poezie si muzica Arta Poetica, fondate in 1996 in cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune.

Totodata, Ana Maria Sireteanu a fost o apreciata poeta (volumele "Amintiri din Tranzitara" si "Psihopoezia"), precum si coordonatoare a doua manuale de jurnalism cultural editate in 1998 si 2000.

Activitatea sa a fost recompensata cu diploma de onoare din partea Societatii Romane de Radiodifuziune pentru intreaga activitate, Distinctia Culturala pentru atasamentul fata de opera Academiei Romane (2001), Ordinul Ziaristilor clasa a I pentru merite deosebite in intreaga activitate publicistica, dar si alte premii ale unor prestigioase institutii din tara si din strainatate.

Ana Maria Sireteau a fost membra a Uniunii Scriitorilor din Romania - sectia poezie, a Asociatiei Psihologilor din Romania, a Consiliului National al Ziaristilor din Romania. A fost preocupata de activitatea nonguvernamentala, fiind presedintele Asociatiei culturale ARCVIPP prin care a promovat memoria celebrei sale matusi Smaranda Braescu.

"Ana-Maria Sireteanu lasa in urma sa o bogata mostenire radiofonica, prin emisiunile si programele realizate, prin studentii si mai tinerii jurnalisti pe care i-a pregatit si indrumat. Colegii din radioul public deplang disparitia unuia dintre cei mai sinceri si verticali jurnalisti romani de dupa 1990, modest si cu mare dragoste pentru oameni si comunicare si sunt alaturi de intrega sa familie. Dumnezeu s-o odihneasca!", se arata pe site-ul radioromaniacultural.ro.