Procesul-fluviul al interceptarilor ilegale efectuate de saptamanalul "News of the World" din Marea Britanie s-a incheiat marti cu achitarea fostei "regine a tabloidelor" Rebekah Brooks si condamnarea colegului sau Andy Coulson, un fost consilier al premierului David Cameron care a fost nevoit sa isi ceara public scuze in urma acestui verdict, scrie AFP.

Verdictul celor 11 jurati era foarte asteptat, dupa 130 de zile de audieri consacrate acestui rasunator scandal politico-mediatic generat de defunctul tabloid al magnatului Rupert Murdoch, "News of the World".

Inchis in graba in vara lui 2011, saptamanalul a interceptat telefoanele a sute de persoane, de la anonimi la celebritati precum printul William si Kate Middleton sau actorul Jude Law.

Fostul redactor sef al tabloidului, Andy Coulson, 46 de ani, care a demisionat la inceputul lui 2011 din postul sau de director de comunicare al lui David Cameron in urma acestui scandal, apare ca merele perdant in acest proces, in care au fost judecate in total sapte persoane.

Pus sub acuzare pentru interceptarile practicate in perioada 2000 - 2006, a fost declarat vinovat de cel putin un cap de acuzare si risca acum o pedeapsa cu inchisoarea. Sentinta va fi pronuntata la o data care va fi stabilita ulterior.

Verdictul l-a constrans pe premierul David Cameron sa-si ceara scuze intr-o interventie televizata. "Sunt sincer dezolat ca l-am angajat. A fost o decizie proasta, marturisesc asta deschis", a declarat seful guvernului, cu o mina grava.

Principala co-acuzata, un al fost redactor sef a NotW, exotica roscata Rebekah Brooks, nu si-a putut ascunde emotia la anuntarea verdictului care o declara nevinovata.

La fel ca si Coulson, aceasta femeie in varsta de 46 de ani cu o ascensiune fulgeratoare este considerata o apropiata a premierului.

Juratii examinau inca la inceputul dupa-amiezii celelalte capete de acuzare la adresa lui Andy Coulson precum si fata de fostul corespondent regal al NotW Clive Goodman.

Celelalte patru persoane acuzate au fost achitate. Printre ele, sotul lui Rebekah Brooks, Charlie, prietenul lui David Cameron si antrenor de cai de curse. Acesta era acuzat ca si-a ajutat sotia sa ascunda probe.

Scandalul interceptarilor ilegale a condus in Marea Britanie la o vasta dezbatere legata de practicile anumitor reporteri si cadre de conducere din presa din Marea Britanie, cea mai puternica din Europa, si a pus sub lumina relatiile uneori deranjante dintre mediul politic si politie.

In fata amplorii dezvaluirilor, guvernul britanic a decis sa reformeze sistemul de reglementare a presei si a creat un organism de reglementare, care insa nu a intrat inca in functiune.