Dan Diaconescu a reaparut, marti seara, pe micul ecran in calitate de realizator TV, emisiunea sa de la OTV fiind preluata de postul Romania TV, care anuntase inca de luni ca va transmite "Dan Diaconescu in Direct". Intai in jurul orei 20.00, apoi de la 23.12, Romania TV a inceput sa retransmita programul OTV: pe ecran, marti seara, apare in coltul din dreapta sus sigla postului controlat de Sebastian Ghita, dar, intermitent, si sigla OTV in coltul din stanga jos, lucru ce presupune ca Romania TV retransmite canalul operat de Dan Diaconescu in Italia.

Emisiune cu Dan Diaconescu la Romania TVFoto: Captura RomaniaTV

Retransmiterea programului unui alt post presupune ca Romania TV isi modifica structura de programe, lucru pentru care e nevoie de acordul CNA. Pana marti la pranz, la CNA nici macar nu venise vreo cerere in acest sens din partea Romania TV. In cazul in care se confirma ca Romania TV isi modifica structura de programe fara acordul CNA, este incalcata legea audiovizualului - vezi detalii aici.

In emisiunea ce putea fi urmarita marti seara, tarziu, la Romania TV, Diaconescu il avea invitat pe Florin Calinescu. Titlul emisiunii: "Cum ar fi aratat Romania azi daca in ultimii 10 ani era Floooriiin Calinescu presedinte?" Inainte sa inceapa transmisia DD in Direct, postul Romania TV a anuntat, in burtiera ca "imediat" Dan Diaconescu va incerca sa elucideze cazul Mircea Basescu-Bercea Mondial.

  • UPDATE De la ora 23.42, emisiunea a fost intrerupta de publicitate. Pe ecran a ramas sigla Romania TV, nu si cea a OTV - calupul de reclama a fost, aparent, cel al postului de stiri

Presedintele CNA, Laura Georgescu, a declarat marti pentru HotNews.ro ca, pana la pranz, Romania TV nu a transmis nicio instiintare sau cerere la forul audiovizual.

  • "Dan Diaconescu poate sa declare ce vrea, conform legii noi avem relatie cu radiodifuzorul (care transmite emisiunea). Potrivit legii, noi nu ne putem pronunta decat dupa difuzarea unei emisiuni. Suntem pregatiti sa monitorizam. Exista posibilitatea ca Romania TV sa se incadreze in procentele lor (in structura de programe a postului, ce face parte din licenta audiovizuala - n.red.), dar potrivit documentelor depuse ei nu au voie sa preia si sa retransmita alte posturi - au 70% productie proprie, 30% productii ale altor producatori, 0% la programe retransmise. Am luat masurile sa monitorizam, monitorizam dublu. Daca se intampla ceva, se discuta cu celeritate, in prima sedinta", a spus Laura Georgescu pentru HotNews.ro.

Potrivit Legii audiovizualului, retransmisia fie si partiala a postului OTV de catre Romania TV ar insemna modificarea structurii de programe a postului Romania TV. S-ar schimba, de exemplu, procentul de emisiuni proprii/emisiuni ale altor producatori/retransmisii ale altor programe. Or, structura de programe face parte din licenta audiovizuala, iar pentru schimbarea ei este nevoie de acordul CNA (art. 54 din Legea audiovizualului).

  • Teoretic, este nevoie de instiintarea CNA si in cazul unei simple modificari de grila (schimbarea unor emisiuni, fara sa fie modificata structura de programe), dar in acest caz noua emisiune ar fi a postului care o difuzeaza, nu ar fi retransmisa cu sigla altui post. In cazul modificarilor de grila, reglementarile sunt laxe, iar CNA ia, de obicei, doar nota de ele.

In prezent, activitatea CNA este blocata de mai multe saptamani. Dupa ce un membru CNA si postul Realitatea TV au facut publice mai multe inregistrari in care Laura Georgescu putea fi auzita vorbind dur la adresa unor elevi, insultandu-i pe politicieni si parand sa favorizeze postul Romania TV al lui Sebastian Ghita, la CNA nu a mai fost cvorum de sedinta. Totodata, trei dintre cei 11 membri CNA - Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea - au spus ca nu mai stau la masa cu Laura Georgescu si ca sedintele CNA pot sa aiba loc si fara ea.