Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, vineri, ca familia persoanei cu dubla cetatenie, inclusiv cetatenie romana, care s-a aflat la bordul avionului prabusit in Ucraina nu doreste, sub nicio forma, sa fie facute publice niciun fel de date personale. Cu toate acestea, vineri dupa-amiaza mai multe publicatii centrale au prezentat deja, in versiunile lor online, imagini cu persoana respectiva si i-au mentionat, partial sau integral, numele.

Mai mult, unele au oferit detalii despre trecutul acestei persoane si au prezentat comentarii facute de apropiati cu privire la personalitatea ei si la conditiile in care a murit.

In prealabil, un membru al conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca a oferit cateva date referitoare la persoana decedata si despre o colega avand cetatenie straina. Informatiile oferite oficial, intr-o conferinta de presa, au fost transmise in direct si prezentate pe larg de televiziunile de stiri si de alte media, care nu au mentionat, insa, date clare de identificare a victimei.

Aceasta situatie a determinat-o pe Narcisa Iorga, membru CNA, sa publice un comentariu pe Facebook in care - mentionand in mod aparte postul Digi24 - atrage atentia asupra faptului ca publicarea de informatii personale poate fi, cel putin pentru posturile de radio si televiziune pentru care se aplica Legea Audiovizualului, o incalcare a legii intr-un astfel de caz.

Narcisa Iorga scrie, intre altele, pe Facebook:

  • (...) Noul Cod Civil prevede la art.78 ca si persoanei decedate i se datoreaza respect. Pe de alta parte, Codul audiovizualului interzice difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni in viata privata si de familie a persoanei, fara acordul acesteia (art.32(3)).
  • In acest caz, familia persoanei decedate a cerut in mod expres sa nu fie dezvaluite niciun fel de date personale. Culmea e ca alaturi de toate detaliile despre victima, se mai si precizeaza ca familia a cerut discretie totala.
  • Exista insa si un alt articol al Codului audiovizualului care se aplica strict in cazul de fata: (1) Orice persoana are dreptul la respectarea intimitatii in momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabila sau o nenorocire. (2) In cazul situatiilor de suferinta umana, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenta, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia de a respecta imaginea si demnitatea persoanelor aflate in astfel de situatii. (art. 45)
  • Informatiile legate de victima cu cetatenie romana din avionul doborat in Ucraina tin doar de interesul publicului si nu au nicio legatura cu interesul public. Jurnalistii din audiovizual nu pot invoca acest interes al publicului deosebit fata de persoana decedata, atata vreme cat familia a interzis difuzarea oricaror informatii. Nu pot fi difuzate interviuri cu persoane care au cunoscut victima, detalii despre viata acestuia, ce facea, cum se purta, cu cine se afla in avion etc. (...)