Planurile magnatului media Rupert Murdoch de a forma un gigant pe piata europeana de pay-TV s-au concretizat printr-un anunt referitor la combinarea operatiunlor companiilor de comunicatii BSkyB (Marea Britanie), Sky Deutschland si Sky Italia, intr-o tranzactie de 4,9 miliarde de lire sterline, scrie Mediafax. Tranzactia e vazuta in presa americana drept un pas important in incercarea lui Murdoch de a prelua conglomeratul american Time Warner.

AFP a scris, citata de Mediafax, ca British Sky Broadcasting Group - BSkyB, furnizorul de televiziune cu plată din Marea Britanie în care grupul 21st Century Fox al lui Rupert Murdoch deţine aproximativ 39% din acţiuni, a anunţat vineri că a semnat un acord cu compania 21st Century Fox pentru a achiziţiona operaţiunile sale pay-TV din Germania şi Italia şi pentru a crea un gigant cu aproximativ 20 de milioane de abonaţi la nivel european.

În prezent, Rupert Murdoch deţine 39% din acţiunile BSkyB, în timp ce 21st Century Fox - o altă companie controlată de Murdoch - deţine 57% în Sky Deutschland şi 100% în Sky Italia. În 2010, Murdoch a încercat să preia controlul în BSkyB, dar tentativa a esuat din cauza scandalului interceptarilor ilegale declansat in jurul News of the World, publicatie ce era detinuta de Murdoch.

În tranzacţia de acum, BSkyB va plăti 2,45 de miliarde de lire sterline (aproximativ 3 miliarde de euro) pentru Sky Italia, din care 2,07 miliarde de lire sterline în numerar şi restul în acţiuni pe care BSkyB le va deţine la National Geographic Channel (21% din acţiunile televiziunii de documentare); BSkyB va plăti 2,9 miliarde de lire (3,7 miliarde de euro) pentru cele 57% din acţiunile în Sky Deutschland; BSkyB va lansa o ofertă pentru a prelua şi pachetul minoritar de acţiuni la Sky Deutschland, de 6,75 euro pe acţiune.

  • Afacerea BSkyB este vazuta in presa americana (New York Times, USA Today) drept un pas important in incercarea lui Rupert Murdoch, prin 21st Century Fox, de a prelua conglomeratul american Time Warner (ce controleaza si CME, compania internationala ce detine in Romania Pro TV). O oferta de 80 de miliarde de dolari, pentru Time Warner, a fost respinsa luna aceasta, insa este de asteptat ca Murdoch sa revina cu o noua oferta.