Doborarea avionului MH17 cu o racheta trasa din teritoriul controlat de separatistii pro-rusi a fost principalul subiect pentru cea mai mare a presei din intreaga lume. Reviste prestigioase precum Time si Newsweek (SUA) sau The Economist (Marea Britanie) au dedicat cate o coperta de colectie evenimentului in sine si comportamentul lui Vladimir Putin.

Foto:

Time scrie in articolul de deschidere despre Al doilea Razboi Rece (Cold War 2) si modul in care Putin tine in sah tot Occidentul prin tacticile sale.

Newsweek ii dedica la randul sau lui Vladimir Putin un profil detaliat si o coperta care spune totul: Paria (The Pariah).

The Economist scrie despre Tesatura de minciuni (The web of lies) construita de liderul de la Kremlin.

Cand vine insa vorba despre saptamanalele europene, prioritatile editoriale sunt complet schimbate. In Franta (unde Putere si Opozitie sustin la unison livrarea navelor de razboi Mistral catre Rusia, in ciuda presiunii internationale), revistele Le Point si L'Express au pe coperta subiecte complet diferite: Micul manual de cultura generala, respectiv Noua putere a bogatilor. Aparentele sunt salvate de revista Le Nouvel Observateur, care dedica prima pagina unui reportaj exceptional despre Spionii lui Putin din Franta.

Si in Italia agenda saptamanlelor politice e tinuta de alte evenimente. Panorama deschide numarul curent cu epopeea Berlusconi, iar L'Espresso pune conflictul din Ucraina intr-un grupaj alaturi de confruntarile din Irak, Siria si Fasia Gaza, ilustrandu-le pe toate cu o imagine din Orientul Mijlociu.

In fine, in Germania, Der Spiegel (cel mai citit si influent saptamanal) deschide cu un interviu exclusiv cu fostul presedinte al Germaniei, Christian Wulff. Subiectul Ucraina e expediat in josul paginii.